RS i BiH Vijesti

Tržišta se oporavljaju, ali još uvijek ima problema: Mala ponuda automobila, potražnja nikad veća

Tržište automobila u BiH polako se oporavlja, o čemi govori i najnoviji podatak da je u prva tri mjeseca ove godine uvezeno više od 900 polovnih vozila više nego lani u istom periodu, dok stučnjaci iz ove oblasti ističu se nikada nije više tražilo, a manje nudilo auta.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prva tri mjeseca prošle godine je uvezeno ukupno 11.719 auta, od čega 1.954 nova i 9.765 polovnih.

– U prva tri mjeseca ove godine uvezeno ih je 12.511, od kojih su 10.680 polovna i 1.831 novo – podatak je UIO BiH, koji pokazuje da je došlo do porasta uvoza polovnih, ali i do pada uvoza novih četvorotočkaša.

Prema njihovima podacima, u 2021. godini ukupno su uvezena 54.822 automobila, od čega 7.424 nova i 47.398 polovnih.

Prema podacima UIO BiH, za tri mjeseci ove godine uvezena su četiri električna automobila.

Najskuplji je bio “porše” vrijedan 189.997 KM. Kada je riječ o zemljama iz kojih BiH najčešće uvozi električna vozila, prednjači Njemačka, slijedi Francuska – rekli su iz UIO BiH.

Podaci pokazuju da je lani u BiH uvezeno 49, a godinu ranije 11 električnih automobila.

Haris Muratović, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH, rekao je za Nezavisne da ne čudi da je došlo do pada uvoza novih auta, upravo zbog pada proizvodnje.

– Nedostatak je polupovodnika na tržištu, a sada je manjak kablova koji se proizvode mahom u Ukrajini i Rusiji – rekao je Muratović i ističe da je generalno manji broj proizvedenih auta u svijetu, a samim tim je manji broj isporuka zbog kašnjenja u proizvodnji.

Broj uvezenih polovnih vozila u odnosu na prošlu godinu je povećan, što je i prirodno nakon pandemije, tako da je bilo realno očekivati da se tržište polovnih automobila oporavlja – pojasnio je Muratović.

Prema njegovim riječima, na našem tržištu nikada se nije više tražilo, a manje nudilo, što znači da se bilježi nedostatak ne samo polovnih, nego i novih auta širom Evrope.

Na auto-placu “Auto-park” iz Banjaluke kazali su da se bilježi povećano interesovanje za polovnim autima.

– Na tržištu se osjeti manjak novih, ali i polovnih auta, što će se direktno odraziti i kod nas, tako da nas u narednom periodu očekuju i veće cijene polovnjaka – rekli su iz “Auto-parka”.

Iz Auto-moto centara “Viba” Tuzla, koji se bavi samo prodajom novih četvorotočkaša, ističu da se kod njih u ovoj godini osjeti pad prodaje vozila.

– Manjak je vozila na svjetskom tržištu zbog smanjene proizvodnje, što se održava i na naše tržište, gdje se bilježi manja ponuda novih vozila – rekli su iz ovog centra.

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

U Srpskoj 1.400 brucoša manje: Sve manje studenata, a razlozi su brojni

Urednik

U Srpskoj rođeno 28 beba

Urednik

Za četvrtak pomjeren koncert grupe „Osvajači“

Urednik

Mostar: Automobilom udario tri tinejdžerke dok su izlazile iz autobusa

Urednik

Kvalitet svih proizvoda u Srpskoj se redovno provjerava

Urednik

U porastu broj zaraženih koronavirusom u regionu, ima li razloga za zabrinutost

Urednik

Grad Čapljina pomaže mladima prilikom kupovine prve nekretnine

Urednik

Mračna predviđanja za ekonomski rast u BiH: Manji nego što se očekivalo

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja dana

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više