Ex YU Vijesti

U Herceg Novi možete putovati sa jeftinim serološkim testom na Covid-19

Vreli ljetni dani sve više privlače naše sugrađane i sve stanovnike Srpske i BiH na jadransku obalu, a kao jedna od najpoželjnijih destinacija nameće se Herceg Novi, koji je i prethodnih godina bilježio veliki broj dolazaka turista iz naše zemlje i Srbije.

Pandemija korona virusa smanjila je kretanje ljudi i značajno umanjila turističke efekte na svim destinacijama, ali uprkos tome nisu rijetki oni koji za uživanje na moru obavljaju tražene procedure te i ove godine uživaju u čarima Jadrana.

“Građani Bosne i Hercegovine u Herceg Novi mogu da uđu sa negativnim testom na virus covid-19, koji može biti PCR, ali i značajno jeftiniji serološki test. Institut za javno zdravlje Crne Gore priznaje negativan PCR test, ELISA serološki test ili ECLIA test, s tim da je važno da test bude urađen u za to akreditovanoj laboratoriji” , kažu u Turističkoj organizaciji Herceg Novi.

Kada su u pitanju razlike između testova koje priznaje Institut za javno zdravlje Crne Gore, značajna je ona u cijeni, jer PCR košta oko stotinu eura, dok serološki možete uraditi za dvadesetak eura.

Osim toga, važna stavka je i vrijeme potrebno da stignu rezultati, koje je za serološki test najčešće znatno kraće, do nekoliko sati.

PCR testove građani Bosne i Hercegovine mogu uraditi samo u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Tuzli, ali ELISA serološki test se može uraditi i u laboratorijama u drugim gradovima, na primjer u Trebinju.

U Trebinju je serološki test moguće uraditi u tri privatne labaratorije i cijena po osobi je od 40 do 47 KM. Rezultate ćete dobiti jako brzo, a na samom graničnom prelazu nećete imati većih problema u što se juče uvjerila i naša ekipa. Granični policajci Crne Gore će uz redovnu dokumentaciju uzeti na uvid vaš negativan test, koji možete koristiti do 48 časova od vremena testiranja.

“Države iz kojih je u ovom trenutku moguć dolazak u Crnu Goru uz negativne rezultate PCR, ELISA (negativan Igm) ili ECLIA testa na covid-19 su: Bosna i Hercegovina, Albanija, Izrael, Singapur i Kanada”, napominju iz Turističke organizacije Herceg Novi.

PCR test služi za detektovanje virusa i radi se na osnovu brisa iz nosa i ždrijela, dok se serološki test radi iz krvi i on otkriva antitijela, tačnije konstatuje odgovor našeg organizma na eventualno prisustvo virusa. Takozvani “brzi testovi” na covid-19 koji su se odnedavno pojavili na tržištu nisu validni, jer se smatra da je riječ o nepouzdanoj metodi.

Iako se epidemiološka situacija mijenja iz dana u dan, trenutno aktuelna procedura ne predstavlja veću barijeru za prelazak granice, te uz poštovanje svih mjera zaštite od korona virusa omogućava da i ovo ljeto provedete uz čari mora.

U Crnoj Gori je trenutno aktuelno obavezno nošenje zaštitnih maski i na otvorenom i u zatvorenim prostorima, dok je na plažama dozvoljen boravak bez zaštitnih maski uz poštovanje svih mjera socijalnog distanciranja.

 

Ivana Kardum,

HP, jul 2020.

BONUS VIDEO

Slični članci

Detalji drame na Zelengori: Pljevaljčića pregazio džip, Golijanin spasen u zadnji čas

Urednik

Šumokradicama ni kamere ne staju u kraj

Urednik

U naredna tri dana toplije, temperatura do 28 stepeni

Urednik

Tako ne izgleda, ali Gacko je najbogatija opština Hercegovine

Urednik

Ni državne jasle nisu više posao iz snova

Urednik

Granična policija BiH na mukama, oboren rekord iz 2019. godine

Urednik

Zagrljaj stijene i čaroban pogled sa Volujka ostavljaju bez daha

Urednik

Tragedija u Trebinju: Radnik poginuo prilikom pada sa 7. sprata

Urednik

Servisne informacije za ponedjeljak, 25. septembar

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više