Hercegovina Vijesti

Uski putevi, rupe i makadam spajaju opštine na jugu Srpske

Rupa na svakom koraku, uski i ispresijecani drumovi, ali i makadam koji spaja lokalne zajednice slika su i prilika puteva u istočnoj Hercegovini, koji su bez sumnje jedan od najvećih problema stanovnika tog kraja Srpske.

Muka su za tamošnje stanovnike, ali i mnogobrojne turiste kojima je put preko Foče i Gacka najbliža veza sa Crnogorskim primorjem, ali i Dubrovnikom. Mještani sa kojim smo razgovarali saglasni su u jednom, da su putevi najlošija hercegovačka karika. Gačani kažu da gdje god da krenu moraju se naoružati strpljenjem, jer su putevi katastrofalni, a u šali dodaju da oni koji imaju kamen u bubregu mogu riješiti taj problem ako se otisnu na drum.

– Najgori put je onaj iz Gacka prema Nevesinju, a to najbolje znaju oni koji svakodnevno njime idu. Nije ništa bolje ni prema Trebinju, a da ne pričamo ka Foči. Taj put malo je olakšao tunel na Čemernu, ali sve ostalo je za rubriku vjerovali ili ne. Ova mjesta važna su nam i zbog bolnice, jer mi imamo samo Dom zdravlja pa smo primorani da putujemo često – rekao je Milan K. iz Gacka.

I u Narodnoj skupštini Republike Srpske puno je diskutovano o toj temi, ali velikih pomaka nema.

Poslanik Liste za pravdu i red Đorđe Vučinić u više navrata skretao je pažnju na stanje na putevima u Hercegovini. Za “Glas Srpske” ističe da živimo u tužnoj realnosti, a to su loši putevi kojim se vozi sve manje Hercegovaca.

– Taoci smo stalnih obećanja skoro dvije decenije da će stanje iti popravljeno. Srećan sam što smo uspjeli da se izborimo za asfaltiranje i proširenje puta od Ljubinja prema Stocu, ali sam tužan što nije nastavljena kritičnija dionica od Žegulje prema Stocu, oko deset kilometara – rekao je Vučinić. Naglasio je da je na putu Bileća – Trebinje nešto i urađeno, ali i dalje postoje kritične dionice.

– Pokrpljene su neke rupe, ali nažalost, česte su tu nesreće. Pogotovo je opasno u selu Čepelica, gdje se skreće za Miriloviće – rekao je Vučinić.

I sam predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić u srijedu je posjetio Foču i u razgovoru sa rukovodstvom te opštine istakao da prioritet institucija mora biti obnova saobraćajne infrastrukture u tom dijelu Srpske.

– Rješavanje pitanja loših puteva stvorilo bi uslove za ostanak stanovništva na ovim prostorima, ali i dolazak većeg broja turista i studenata – istakao je Stevandić.

Tehnički direktor “Puteva RS” Miroslav Janković rekao je za “Glas Srpske” da su u toku radovi na magistralnom putu M18, Foča – Šćepan Polje, u dužini od 5,5 kilometra.

– U toku su i pregovori sa Svjetskom bankom u vezi sa finansiranjem preostale dionice do Šćepan Polja – kazao je Janković i dodao da zbog nedostatka novca još nije u planu rehabilitacija puta Trebinje – Bileća.

Gacko – Foča

Đorđe Vučinić ističe da ga najviše brine što nema rekonstrukcije puta Gacko – selo Vrba, prema Foči, na koju se čeka godinama, iako je su za to odobrena četiri miliona maraka.

– To je veoma kritična dionica na kojoj bi se mogli snimati horor filmovi. Uske ulice, puno krivina, vozila se teško mimoilaze, a kada se sretnu dva kamiona, totalno zaustave saobraćaj – rekao je Vučinić, istakavši da je o putu od Nevesinja prema Gacku ili od Nevesinja do Kalinovika suvišno i pričati, jer je to makadam.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Rukometaši Leotara ostali „bez gasa“ protiv Maglaja

Urednik

Košarkaši Leotara poraženi u Banjaluci

Urednik

Air Srbija i Aerodorom Mostar blizu dogovora

Urednik

Izložba mladih crnogorskih umjetnika otvrena u Muzeju Žitomislić

Urednik

Trebinjka Tijana Lučić u svijetu modnog dizajna: „Shesno“ je brend na koji sam najponosnija

Urednik

Večeras otvaranje retrospektivne izložbe „Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970-1992“

Urednik

Mostar: U dvorištu škole pronađen kostur

Urednik

Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak: Nakon rješenja slijede isplate

Urednik

Održana sjednica Gradskog savjeta

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više