RS i BiH Vijesti

„Uvoz nam se vratio kao bumerang:“ U oborima sve manje svinja, živa vaga prasića u Srpskoj nikad skuplja

U Republici Srpskoj sve je manje svinja, a njihov broj je samo za godinu pao za preko 20 odsto.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, pretprošle godine smo u oborima imali 619.400, a lane 490.600 svinja.

U ovom periodu, smanjen je i broj goveda, ovaca i koza, ali je najviše desetkovan uzgoj svinja, dok je porast brojnog stanja zabilježen jedino kod živine.

U Udruženju uzgajivača svinja RS naglašavaju da je problem nastao prije dvije i po godine, kada je eksplodirao uvoz svinjetine u BiH i Srpsku.

– Riječ je o mesu koje Evropa, zbog afričke kuge svinja, nije nije uspjela izvesti na istok, u Kinu. Onda su se u zemljama EU pojavili enormni viškovi svinja na tržištu. Uz velike podsticaje koje ove države daju svojim proizvođačima, u konačni je jako niska cijena svinskog mesa. A viškove su počeli plasirati nama – objašnjava za Srpskainfo predsjednik pomenutog udruženja Mišo Maljčić.

Naglašava da su domaći svinjari na sve moguće načine, pa i protestima, na ovaj problem pokušali upozoriti vlast BiH, ali bezuspješno.

E, onda dolazi ova velika kriza, u kojoj su enormno poskupile žitarice, odnosno stočne hrane i sada smo tu gdje jesmo. Takođe, u protekle dvije i po godine, zbog poslovanja sa gubicima i nerentabilnosti, mi smo bili prisiljeni da odustajemo od proizvodnje. Svi svinjari su morali da smanjuju proizvodnju, a svi klaničari su se samo bavili uvozom. Sad kad se desilo da iz izvoza više nema jeftinih svinja, jer i Evropa gleda kako da prehrani svoje stanovništvo, mi se suoačavamo sa veoma malim brojem svinja. Sad nam se kao bumerang vraća prekomjerni uvoz, a na našem tržištu se traži sve više prasadi, a od Vaskrsa će se tražiti i sve više tovljenika – upozorava Maljčić.

Naglašava da su poskupljenje stočne hrane, te daleko veća potražnja od ponude, uslovili da će kilogram žive vage prasića sa seda, koliko je sada, već pred predstojeće slave biti 10 KM.

 

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

U galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena izložba grafika Marije Kapisode (FOTO)

Urednik

Projekat „Socijalizacija djece Republike Srpske“ – Šeranić svirao, pjevao, pa zaigrao kolo sa učesnicima

Urednik

Vozačima oprez – Pojačana frekvencija vozila, posebno na granični prelazima

Urednik

U ponedeljak počinje „Ljetni turnir u malom fudbalu Gacko 2024“

Urednik

Predstojeća noć će biti tropska: Danas do 40 stepeni!

Urednik

Priča koja vraća vjeru da ipak dolaze ljepša vremena: Željko iz Srbije donira jetru mladom Mostarcu

Urednik

Na mističnom mjestu u Hercegovini temperatura nikad ne prelazi 11 stepeni (VIDEO)

Urednik

U nedjelju promocija “Snowlion” sladoleda u “Aqua parku – Sunčana vrela”

Urednik

Đoković oponašao vuka: Zavijanje čuo cijeli Vimbldon (VIDEO)

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više