Magazin

In vino veritas (5): Koje su zdravstvene prednosti konzumacije vina?

Proizvodnja vina datira još 4000 godina prije Hrista. Tada su u vinu uživale kraljevske porodice i sveštenici. Danas je vino dio svakodnevne ishrane i postalo je dio uravnotežene i zdrave prehrane, dok god se konzumira umjereno.

 

Vino sadrži so

Vino obično sadrži malu količinu soli. Mješavinom soli i vode se često špricaju listovi i grožđe. Tada biljka apsorbira so i nju možemo pronaći u vinu.

Odrasle zdrave osobe ne bi smjele unositi više od 2300 miligrama soli dnevno. Vino sadrži jako malu količinu soli. Jedna čaša vina u prosjeku sadrži oko 5 miligrama soli.

 

Vino sadrži kalijum

Jedna čaša vina sadrži i malu količinu kalijuma zbog čega se često preporučuj osobama s poteškoćama u radu kardiovaskularnog sistema.

U jedno čaši vina možemo pronaći u prosjeku 150 miligrama kalijuma. Preporučena dnevna doza ovog minerala je 4700 miligrama.

 

veritas 5.2

Vino sadrži fosfor

Fosfor je mineral koji čini oko 1% ukupne tjelesne težine. Fosfor igra važnu ulogu u razvoju i rastu kostiju i važan je za proizvodnju energije.

Jedna čaša vina sadrži u prosjeku 30 miligrama fosfora. Preporučena dnevna doza fosfora je 700 miligrama.

 

Smijete li vitamine uzimati uz crno vino?

Ako uzimate vitamine, najbolje je da ih uzimate s vodom. Alkohol iz crnog vina može otežati apsorpciju nutritivnih tvari.

Alkohol prije svega otežava razgradnju nutritivnih spojeva, zbog čega dolazi do otežane apsorpcije nutritivnih supstanci. Alkohol će takođe otežati prenos i pohranjivanje nutritivnih tvari, stoga će one, čak i ako se apsorbiraju, biti neadekvatno iskorištene.

 

Može li bijelo vino sniziti nivo glukoze?

Sve vrste alkohola, uključujući i bijelo vino, odmah nakon konzumacije snižavaju nivo glukoze i takvo djelovanje imaju iduća 24 časa.

Ovo može biti zabrinjavajuće za dijabetičare jer njihov nivo glukoze može postati prenizak. Kako biste spriječili dramatično padanje nivoa šećera, vino popijte odmah poslije jela.

 

Koliko šećera i ugljikohidrata sadrži bijelo vino?

Postoje različite vrste bijelog vina pa tačan udio ugljikohidrata i šećera zavisi od vrste vina i načina same proizvodnje.

U prosjeku, jedna čaša bijelog vina sadrži 3 grama ugljikohidrata. Gotovo polovina od toga, odnosno 1.4 grama, dolazi iz šećera.

veritas 5.1

 

Može li vino zaista pospješiti zdravlje srca?

Vino, naročito crno, se često preporučuj kao dio uravnotežene i zdrave prehrane zato što vino sadrži antioksidant resveratrol. On pomaže u prevenciji krvnih ugrušaka, može smanjiti nivo lošeg (LDL) holesterola i spriječiti oštećenja krvnih žila.

Ipak, stručnjaci širom svijeta ističu kako je potrebno provesti daljnja istraživanja na ovu temu kako bi se otkrilo je li resveratrol taj koji djeluje pozitivno na zdravlje srca i koliko vina je potrebno unijeti da bi se osjetile prednosti.

 

Izvor: vinarija.com

BONUS VIDEO

Slični članci

Srbijom hara misteriozni kašalj, traje i do dva mjeseca

Urednik

Datum rođenja određuje pravac u životu: Kada se rađaju umjetnici, kada političari, a kada genijalni umovi

Urednik

Bio je ukrašen čuvenim zlatom i jedno vrijeme je smatran najljepšim: Manastir Banjska zadužbina kralja Milutina

Urednik

Dva načina da se oslobodite stresa za manje od 5 minuta

Urednik

Ovi horoskopski znaci svakoga izluđuju

Urednik

Najprodavaniji automobili u Evropi: Tesla kolo vodi, Dacia mu diše za vratom

Urednik

Guraju granice: Ovi horoskopski znakovi uvijek žele postići više

Urednik

Nedeljni horoskop za period od 25. septembra do 1. oktobra

Urednik

Procvjetale šljive i trešnje u po septembra: Da li će zima biti duga i hladna ili su u pitanju klimatske promjene

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više