Za sve obožavatelje najkremastijih slastica, Havana torta je pravi izbor. Ova divna slastica ne sadrži klasično tijesto, već koru koja je prava poslastica za nepce.
Sloj kore čine usitnjeni krokant, nasjeckani lješnjaci i izmrvljen napolitanski keks s kremom od lješnjaka, što čini kombinaciju savršenog okusa i teksture.
Havana torta je prava slatka kreacija, a recept za njen pripremu pročitajte u nastavku.
Sastojci:
- 1 l mlijeka
- 450 g šećera
- 3 vrećice želatina (30 grama)
- 500 ml slatkog vrhnja
- 200 g lješnjak napolitanki
- 200 g lješnjaka
Priprema:
Otopite šećer pa ga izlijte na posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Stavite želatin s 10-ak kašika mlijeka da nabubri. Ostatak mlijeka pomiješajte s 250 g šećera i prokuhajte. Kad prokuha maknite s vatre.
U želatin dodajte pet kašika vrućeg mlijeka i promiješajte pa smjesu sa želatinom istresite u preostalo vruće mlijeko. Umutite mikserom da se želatin otopi, pa ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je možete staviti u frižider još sat vremena. Treba biti malo gušća od jogurta.
Izmutite slatko vrhnje u šlag pa ga pomiješajte s kremom. Ohlađeni šećer izlomite, dodajte lješnjake i oblatne, pa ih sameljite (najbolje mikserom, jer ćete dobiti i veće i manje komade). Ako ne želite raditi mljeveni šećer, možete i bez njega, ali sa šećerom je puno bolji okus.
U veći kalup za torte (promjera 28-30 cm) stavite foliju pa uspite jednu petinu mljevenih sastojaka, preko toga rasporedite četvrtinu kreme pa slažite naizmjenično dok sve ne potrošite. Stavite u frižider preko noći, poklopljeno, a sutradan preokrenite na poslužavnik i skinite foliju.
Izvor: Radiosarajevo.ba