Magazin

Sedam prednosti zašto paradajz treba jesti uz svaki obrok

Može se jesti sirovo, sušeno i kuvano, pripremano na bezbroj načina, savršeno se slaže sa mesom, ribom i drugim povrćem, a možemo i sami da ga uzgajamo.

To je paradajz koji po svom ukusu i sastavu spada u povrće koje treba da jedemo svaki dan. Saznajte sve prednosti ove ukusne crvene hrane.

Pun je vitamina C

Ovaj ključni vitamin jača imunitet. Sadrži i značajne količine vitamina B i vitamina E i K. Bogat je kalijumom, natrijumom, magnezijumom, kalcijumom, a posebno gvožđem.

Sadrži likopen

Veoma važan fitonutrijent usporava starenje, ima snažno antikancerogeno dejstvo i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Reguliše varenje i sprečava negativne efekte bakterija.

Stimuliše stvaranje karnitina

Ova supstanca slična aminokiselini razgrađuje i sagorijeva masti i pretvara ih u energiju.

Smanjuje holesterol

Studije su pokazale da konzumiranje paradajza ili proizvoda od paradajza smanjuje nivo holesterola i triglicerida.

Pun je hranljivih materija

Paradajz je takođe prepun drugih hranljivih sastojaka kao što su beta karoten i lutein i zeaksantin koji se često nazivaju „vitamini za oči“.

Preradom ne gubi svoju nutritivnu vrijednost

Paradajz je jedna od rijetkih namirnica koja preradom (sušenjem, kuvanjem i pirenjem i sl.) ne gubi svoju nutritivnu vrijednost.

Svestran je

Plodovi paradajza su savršeni za pripremu salata, sosova ili priloga. Možete ih peći na roštilju ili u rerni, pržiti, kuvati, puniti i dinstati, a njihov slatko-kiseli ukus je nezamjenljiv, prenosi Krstarica.

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Horoskopski znakovi uvijek spremni za spontano putovanje

Urednik

Kako da zaštitite orhideje u novembru

Urednik

Koliko kafe pijete dnevno? Medicina kaže da su ovo bezbjedne količine

Urednik

Veoma dobar horoskop imaće 5 znakova: Konačno srećan dan

Urednik

Naučnici otkrili staklene kuglice nastale udarom meteorita prije 11 miliona godina (VIDEO)

Urednik

Zašto sanjamo? Nova globalna baza snova donosi odgovore

Urednik

Ljudi rođeni u ovom horoskopskom znaku uvijek imaju sreće

Urednik

Od davnina ova biljka se koristi kao amajlija

Urednik

Namažite ovo na mjesto gdje ćete prsnuti parfem, mirisaćete satima

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više