Zelenu salatu sve češće viđamo na pijacama i marketima, pa je možda pravi trenutak da je uvrstimo u svoju ishranu. Iako je mnogi ljubitelji kupuju isključivo jer ih podseća na dolazak proleća i lepših dana, ne treba zanemariti ni njene zdravstvene prednosti.
Zdravstvene koristi zelene salate zavise od njene nutritivne vrednosti. Iceberg salata obično sadrži najmanje hranljivih materija, dok su nutritivno bogatije one vrste koje imaju tamnije listove.
Jačanje kostiju
Zelena salata je izvor vitamina K, koji doprinosi jačanju kostiju. Dovoljan unos ovog vitamina može smanjiti rizik od preloma.
Hidratacija
Više od 95% sirove zelene salate čini voda, što je čini odličnim izborom za hidrataciju organizma.
Bolji vid
Salata sadrži vitamin A, koji doprinosi zdravlju očiju i može smanjiti rizik od katarakte i makularne degeneracije.
Poboljšan san
Ekstrakti različitih vrsta zelene salate pokazali su svojstva koja pomažu pri uspavljivanju. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo da li konzumacija salate u prirodnom obliku ima isti efekat.
Na šta obratiti pažnju?
Zelena salata je bezbedna za većinu ljudi i nije čest alergen. Međutim, zbog niske kalorijske vrednosti, ne pruža značajan energetski unos.
U poslednjim godinama primećeni su slučajevi kontaminacije salate bakterijom E. coli, posebno kod rimske salate. Ovi incidenti su najčešće povezani sa oticanjem vode sa stočnih farmi koje zagađuje salatu. Zato je važno temeljno prati listove pre konzumacije.
Kako konzumirati zelenu salatu?
Iako se najčešće koristi u salatama, zelena salata može se jesti na različite načine. Zapravo možete je dodati u jela od prinča, a takođe možete da je koristite umesto hleba (zamena za sendviče).
Izvor: Naxi.rs