Hercegovina

U korito Bregave kod Stoca srušio se nasip mini hidroelektrane

U korito rijeke Bregave uzvodno od Stoca srušio se dio nasipa nastalog izgradnjom minihidroelektrane (MHE) “Do” u Berkovićima, te tako prijeti daljnjim obrušavanja koje bi moglo dovesti do zatrpavanja korita i nesagledivih posljedica na širem području.

Na ovaj problem upozoravaju zabrinuti ekološki aktivisti iz Udruženja za očuvanje prirodne sredine i razvoj turizma “Stolac Kajaking Ekotur” svjedočeći nemilim scenama, prenosi UNA.

Tvrde da je uslijed prelijevanja iz kanala kojim se vodom snabdijeva protočna mini HE “Do” proteklih dana došlo je do obrušavanja nasipa zbog čega je ogromna količina materijala završila u koritu rijeke Bregava.

– Ogroman dio nasipa nastalog izgradnjom ovog kanala i MHE, takođe visi u vazduhu i svakog trenutka može da se obruši. Postoji realna opasnost da dođe do zatrpavanja čitavog korita i kratkotrajnog formiranja akumulacije, koja bi nakon probijanja izazvala nesagledivu štetu na objektima nizvodno, od kojih su mnogi od neizmjernog kulturno-historijskog značaja – upozoravaju aktivisti, prenosi Kliks.

 

Izvor: SrpskaInfo

BONUS VIDEO

Slični članci

Nataša Bekvalac i Tanja Savić u Gradu Sunca

Urednik

Trebinje: Bankarski službenik prebacivao novac klijenata članovima porodice

Urednik

Gačanka Sandra Divljan ruši prepreke na putu do ostvarenja snova

Urednik

Servisne informacije za ponedeljak, 6. februar

Urednik

Borac savladao Leotar u Banjaluci

Urednik

Očekuje se nevrijeme i jak olujni vjetar u Trebinju

Urednik

FOTO, VIDEO / Naša ekipa posjetila najslušaniji slovenački Radio1

Urednik

VIDEO / Padrinovi mališani: Pričali smo o sreći

Urednik

Kladionice kao apoteke: Građani u Srpskoj sve više novca ulažu u igre na sreću

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više