Hercegovina Naše priče Vijesti

“Jutro sa Padrinom”: Kako se Trebinjci pripremaju za toplije dane ?

Osim zdrave prehrane bitno je i kontinuirano vježbanje. Iako nam je nekada teško da se “pokrenemo”, vježbanje je idealno za održavanje kondicije i dobrog zdravlja. O tome koliko Trebinjci vježbaju, da li fizički aktivniji muškarci ili žene ove srijede u “Jutru sa Padrinom” pričamo sa Aleksandrom Vrećom iz plesnog kluba “Maris” i Anjom Daković iz teretane “Energy Gym”.

Aleksandra Vreća iz plesnog kluba Maris kaže da Zumba fitnes u sklopu ovog kluba u Trebinju postoji već četiri godine.

“Trenutno imamo oko 50 članova, a broj se znatno povećao u posljednjih nekoliko mjeseci. Razlog tome su sigurno lijepi i sunčani dani koji polako pristižu, a Zumba je najbolji način za dobar kardio trening, a uz to je i jako zabavna”, rekla je Aleksandra za Padrino radio  i istakla  da su članovi Maris kluba svih uzrasta od tinejdžera, srednjoškolaca do žena u srednjim godinama.

“Zumba fitnes je otvoren i prilagođen za sve uzraste i svi su dobrodošli na dobru zabavu. Svi veoma jednostavno mogu da nauče lagane pokrete i da uživaju u treningu”, kaže Aleksandra.

Za Zumbu važi mišljenje da je to više ženski vid rekreacije, a da je zaista tako potvrđuje podatak da ovaj energični ples u Maris plesnom klubu pohađaju samo žene.

Aleksandra navodi da Zumba fitnes mogu da treniraju i muškarci, jer je i sama svjedok da su muški treneri veoma uspješni i dominantni, te je preporučila da su svi pripadnici jačeg pola dobrodošli na dobru zabavu.

“Treninzi se obavljaju tri puta sedmično po sat vremena, a cijena na mjeseečnom nivou je 30 KM”, kazala je Aleksandra za Padrino radio.

Iako se mnogi pitaju kada je pravo vrijeme da započnemo sa pripremom tijela za ljetni period, Aleksandrino mišljenje je da za to ne postoji idealan datum.

“Svako doba godine je period kada bismo trebali biti aktivni i da se pripremimo za dobru fiziču kondiciju. Nikada nije kasno za započinjanje treninga”, istakla je Aleksandra i dodala da je osim treninga bitno i šta jedemo.

Kako je naglasila, preporučuje se da ishrana nakon treninga bude laganija, nikako brza hrana, slatkiši i sve što će nas udaljiti od dobrog treninga, izgleda i zdravlja.

“Preporučujem da nakon treninga pojedete neku salatu ili piletinu”, dodala je Aleksandra.

Naš drugi sagovornik ove srijede u “Jutru sa Padrinom” bila je i Anja Daković iz teretane “Energy Gym” u Trebinju, a takođe je naglasila važnost svakodnevnog treniranja posebno zbog toga što većina nas dosta vremena provodi sjedeći.

Iako je tretana Energy gym počela da radi prije nekih godinu i po dana, već bilježi veći broj članova.

“Broj rekreativaca zimi se kreće od 60 do 70, dok ih bude ljeti malo manje. Uglavnom je riječ o mlađoj populaciji mada u posljednje vrijeme ima i starijih koji žele da treniraju”, rekla je Anja.

Navela je da što se tiče priprema za ljeto nema nekog idealnog vremena za početak treninga, a preporučuje da treniramo tokom cijele godine kako rezultati bili primjetni.

Prema njenim riječima da bi učinak treninga bio vidljiv veoma je važna prehrana.

“Što se tiče ishrane tokom treninga najbolje je konzumirati proteine, koje u većim količinama imamo u ribi i piletini. Tome trebamo dodati ugljene hidrate iz krompira i riže, a kao najbolju namirnicu preporučujem povrće”, naglasila je Anja.

Istakla je da u teretani Energy Gym obično treniraju muškarci i dodaje da do sada nisu organizovali individualne treninge, jer za to nije bilo potrebe. Najviše naših sugrađana trenira u poslijepodnevnim i večernjim satima kada završe sve radne obaveze.

Bez obzira koji način treniranja odaberete bitno je da fizička aktivnost dio Vaše svakodnevice, sa čim su saglasene i naše jutrošnje sagovornice, jer osim što skida kilograme, vježbanje poboljšava raspoloženje. Kako su nam Aleksandra i Anja rekle žene se češće opredjeljuju za zabavnije vježbanje, dok su muškarci veći ljubitelji sprava iz teretana, a Vi izaberite šta Vam više odgovara i pokrenite svoje tijelo ka zdravijem načinu života.

 

 

 

MIRJANA VIDAKOVIĆ / IVANA KARDUM

HP media, februar 2020.

BONUS VIDEO

Slični članci

Helikopterski servis RS gasi požar kod Gacka

Urednik

U Boračkom jezeru kompletna voda se izmjeni za 54 dana

Urednik

U galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena izložba grafika Marije Kapisode (FOTO)

Urednik

Projekat „Socijalizacija djece Republike Srpske“ – Šeranić svirao, pjevao, pa zaigrao kolo sa učesnicima

Urednik

Vozačima oprez – Pojačana frekvencija vozila, posebno na granični prelazima

Urednik

U ponedeljak počinje „Ljetni turnir u malom fudbalu Gacko 2024“

Urednik

Predstojeća noć će biti tropska: Danas do 40 stepeni!

Urednik

Posebna „last minute“ ponuda u Apartmanima Knežev konak u Gradu Sunca

Urednik

Priča koja vraća vjeru da ipak dolaze ljepša vremena: Željko iz Srbije donira jetru mladom Mostarcu

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više