Napici od najkvalitetnijih domaćih sastojaka izdvojili su porodicu Trklja iz Trebinja među majstorima u izradi sokova i likera spremljenih po tradicionalnim, domaćim receptima.
U njihove proizvode iz kućne radinosti ubrajaju se domaći sokovi od šipka i jabuke, te likeri od oraha, višnje i narandže, a sve ih izdvaja jedna zajednička osobina, potpuno su prirodni, bez ijednog vještačkog dodatka, te pasterizovani čime čuvaju sve vitamine i dobar sastav iz voćki. Oduševljenje porodice, komšija i prijatelja ukusom ovih slatkastih proizvoda potaklo ih je da svoj hobi pretvore u mali biznis, kojim su obradovali i svoje sugrađane.
Među tvorce slatkih okusa koji nastaju u ovoj porodici spada i Jelena Trklja, koja kaže da najveće zasluge za nastanak zdravih recepata pripadaju njenom suprugu Vladimiru.
„Ja sam se u naš mali biznis, kako volim da kažem, uključila nešto kasnije, a znanje i vještine savladala sam brzo i sada kada nas je više i posao može brže da se razvija“, započela je priču vrijedna Hercegovka.
Najprije, zdravi napici služili su kao neki vid zimnice, te su ih u ovom domaćinstvu tradicionalno pravili godinama, a u njihovim ukusima imala je priliku da uživa samo najuža porodica.
„Na početku Vladimir je ove male specijalitete pravio samo za nas, ali kako su se sokovi i likeri pokazali i ukusnim i kvalitetnim, često smo ih poklanjali rodbini i prijateljima. Tako smo na kraju i došli na ideju da hobi pretočimo u mali biznis“, rekla je Jelena.
Kako je navela, među sočnim okusima, kao najtraženiji proizvod izdvojio je sok od šipka, koga možemo nazvati eliksirom zdravlja, jer se pravi od potpuno organskog divljeg šipka, koji je prirodni antioksidanas sa visokim udjelom vitamina C, zahvaljujući kome blagotvorno djeluje na imunitet.
„Što se tiče samog postupka dobijanja soka, šipak se prvo očisti, odvoji se kora, zatim se stavlja u takozvanu presu pod čijim pritiskom se izdvaja čisti sok koji se nalije u staklene boce i na kraju se pasterizuje“, objasnila je Jelena i dodala da ovaj napitak može da bude čisti, odnosno bez primjesa šećera, a takođe za slatkoljupce moguće je i dodavanje i sladila kojim se dobije sirup. Koji će praviti zavisi od narudžbi mušterija, mada kako je rekla, prednjači zdravija verzija.
Naglasila je da su nedavno došli na ideju da pokušaju i sa proizvodnjom domaćeg soka od jabuke što se takođe pokazalo uspješnim.
„Jabuke su jedne od najzdravijih voćki, jer u sebi ne sadrže mast i so, dok su sa druge strane bogate mineralima i vitaminima, te posjeduju bogatu nutritivnu vrijednost. Postupak proizvodnje soka od jabuke identičan je kao kod divljeg šipka, samo što ne dodajemo šećer, niti pravimo sirup“, jasna je Jelena.
Kako je istakla, riječ je o čistom soku, te je za pripremu jednog litra ovog napitka potrebno 1,7 kg do 2 kg jabuka, u zavisnosti od toga koja vrsta jabuke se koristi za obradu.
„Ovaj put smo krenuli sa zlatnim delišesom, a sok od jabuke pakujemo u veoma praktičnu ambalažu poznatiju kao takozvani Bag in box“, istakla je Jelena.
U cijenjene aperitive i poslastice na području Hercegovine ubrajaju se i domaći likeri, a kod ove porodice izdvajaju se sočni okusi oraha, višnje i narandže.
Gusta, slatkasta i mirisna pića obogaćena okusom voća pripremaju se po jednostavnoj formuli od alkohola, šećera i voćki, a broj narudžbi dokazuje da su Trklje od ovih destilata napravile prava mala remek djela.
„Likeri su izuzetno slatki sa visokim postotkom alkohola, što ih svrstava u kategoriju žestokih pića. Za njihovu proizvodnjuprije svega koriste se rakije, od kojih izdavajamo vinovicu, lozovaču i komovicu, mada baza može biti i rafinirani alkohol. Za zaslađivanje koristimo saharozu, med ili glukozni sirup. Suština je da svježe voće sačuvate u alkoholu tako što ćete ostaviti da odstoji četiri do šest sedmica“, objasila je Jelena i dodala da je proces pripreme veoma jednostavan, a uživanje u ukusima magično.
Mušterije slatke proizvode uglavnom naručuju za ličnu upotrebu, dok poneki završi i kao poklon, jer malim proizvođačima kreativnosti nije nedostajalo ni kod izrade ambalaža, tako da one imaju i estetsku notu.
Posebno uživanje predstavlja osmišljavanje novih recepata, a bogat asortiman proizvoda uskoro planiraju proširiti, te ćemo moći da uživamo i u ukusima domaćeg soka od borovnice, kruške, kao i kombinacija od jabuke, mrkve i cvekle.
Ivana Kardum
HP, april 2021.