RS i BiH Vijesti

Porodice oboljelih od rijetkih bolesti u RS nezadovoljne procesom refundacije novca

Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja usvojio je izmjene Pravilnika o uvjetima i postupku osiguravanja medicinskih sredstava kojima će Fond zdravstvenog osiguranja početi finansirati set medicinskih sredstava za oboljele od bulozne epidermolize. Porodice oboljelih od rijetkih bolesti u Republici Srpskoj su nezadovoljne, jer im je, nakon stupanja na snagu Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju od početka ove godine, uskraćeno pravo na potpuno refundiranje troškova, koje su imali ranije.

Jedan od 800 oboljelih od rijetkih bolesti u Republici Srpskoj je Boban Stojanović, kojem je sa dvije godine dijagnostikovana distrofija mišića. Od 2011. godine je na mehaničkoj ventilaciji. Njegov otac kaže da su mjesečni troškovi za liječenje veći od 1.000 maraka. Nakon stupanja na snagu novog zakona Fond je, kaže, prestao da refundira najosnovnije troškove.

DRAGAN STOJANOVIĆ, otac osobe sa mišićnom distrofijom

„Predao sam 2.000 sa računima, od te 2.000 refundirali su nam 2,11 KM. Imao sam još 2.000 novih računa, 4.000 predao u međuvremenu sam predao i tužbu.“

Tužbu protiv Fonda podnijelo je nekoliko porodica oboljelih od rijetkih bolesti. Njihov advokat navodi da je Fond redukovao prava osiguranika i da je dužan da objasni zašto je novim zakonom snizio dostignuti standard zdravlja.

DRAGANA STANKOVIĆ, advokat

„Ja sam se u žalbama i tužbama pozivala na pravo na život koje garantuje naš Ustav i evropska konvencija i na međunarodni pakt o ek.soc.i kulturnom pravu koji građanima garantuje najviši nivo zdravlja“.

U Fondu ističu da uvrštavanje medicinskog seta na listu medicinskih sredstava rješava jedno od važnih pitanja za oboljele od bulozne epidermolize. Napominju da su im ograničene finansijske mogućnosti i da su im potrebni dodatni izvori finansiranja.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske

„Новим Законом о обавезном здравственом осигурању Републике Српске прецизирано је у којим случајевима се може одобрити рефундација трошкова здравствене заштите и она није предвиђена за лијекове који се не налазе на листи лијекова који се издају на рецепт. Фонд је у току ове године уврстио на листу више од 15 нових лијекова за ријетке болести и поједина тешка хронична обољења.

Do stupanja novog zakona na snagu, Fond je na osnovu nalaza specijaliste oboljelim od rijetkih bolesti sve troškove refundirao – od specijalne hrane, suplemenata, lijekova, do medicinskih sredstava. Sada im refundiraju samo ono što je na listi lijekova, što je udarac na kućne budžete oboljelih, naglašavaju u Savezu za rijetke bolesti.

ANĐELKA STUPAR, Savez za rijetki bolesti RS

„Pacijenti koji su na mehaničkoj ventilaciji koji su servisirali te aparate , baterija kođšta 250 evra, tube, pegove, hrabe se direktnona stomak , sve to roditelji kupuju i sve te dodatne nekad su mogli da refundiraju sada ne.“

U Savezu dodaju da su izmjene Pravilnika u Fondu kojima se refundira medicijski set za 12 oboljelih od bulozne epidermolize parcijalno rješenje koje ne poboljšava status ostalim oboljelim od rijetkih bolesti u Republici Srpskoj.

 

 

Izvor: BHRT

BONUS VIDEO

Slični članci

U Srpskoj rođeno 13 beba

Urednik

Rukometaši Leotara završili nastup u Evropi

Urednik

Košarkašice Leotara poražene u Trebinju

Urednik

Vraćena spomen ploča srpskim vojnicima na groblju u Prištini

Urednik

Orkanski vjetar na Sokocu, udari od 111 kilometara na čas

Urednik

Akcija „Džad“: U Srpskoj uhapšene 23 osobe

Urednik

Nevjerovatno: Jeftini letovi iz Bosne i Hercegovine sa Wizzairom i Ryanairom, već od 9 €

Urednik

Ryanair će u 2024. Dubrovnik povezivati s 18 evropskih odredišta

Urednik

Dio sveštene odežde Svetog Vasilija Ostroškog čuvaće se u Blagaju kod Mostara, svečano unošenje u nedjelju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više