RS i BiH Vijesti

Evo kolike su kazne ako mimo zakona izdajete stan na dan

U Srpskoj je tokom prošle godine sprovedeno 30 kontrola objekata koji se bave izdavanjem po principu „stan na dan“, a u pet slučajeva utvrđene su nepravilnosti.

Na osnovu toga, izdata su tri inspekcijska rješenja i tri prekršajna naloga u iznosu od 1.500 KM.

U Inspektoratu Srpske naglašavaju da je u suzbijanju neregistrovanog iznajmljivanja stanova ostvaren vidan napredak.

– Prema posljednjim podacima APIF-a, u Srpskoj je prijavljeno više od  1.400 objekata koji pružaju ovu uslugu. Na osnovu ovih rezultata, možemo reći da su ostvareni značajni pomaci – kažu za Srpskainfo u Inspektoratu RS.

Podsjećaju da je od 2018. tržišna inspekcija je na osnovu reklama i oglasa o izdavanju apartmana i soba, po principu „stan na dan“, započela s pojačanim nadzorom subjekata koji su oglašavali ove usluge.

– Naime, fizičko lice može da obavlja ugostiteljske usluge smještaja u apartmanu, kući za odmor i sobi za iznajmljivanje, bez registracije, kod nadležnog organa jedinice lokalne samouprave, ali pod uslovom da zaključi ugovor o pružanju usluga s turističkom organizacijom, turističkom agencijom ili drugim pravnim licem koje obavlja ugostiteljsku ili turističku djelatnost kao pretežnu djelatnost – objašnjavaju u Inspektoratu RS.

Fizičko lice koje pruža ove usluge dužno je da ugovor o pružanju usluga dostavi APIF-u radi njegovog evidentiranja. Takođe, obavezno je da ispoštuje i obaveze definisane propisima iz poreske oblasti.

Zakonom o ugostiteljstvu propisana je kazna za fizičko lice od 500 KM ako pruža usluge iznajmljivanja smještaja suprotno zakonu.

Biće još kontrola

Osim uredbi o ograničavanju marži na osnovne životne namirnice i naftu, u fokusu inspekcijskih kontrola u narednom periodu biće i poslovanje pružalaca usluga smještaja u RS. Naime, statistički pokazatelji u poređenju s realnim stanjem upućuju na sumnju da se posluje u sivoj zoni, posebno kada je riječ o “stanu na dan”. To je zaključeno na nedavnom sastanku ministra trgovine i turizma i direktora Inspektorata RS, koji su pozvali privredne subjekte iz sektora turizma i ugostiteljstva da poslovanje obavljaju u skladu sa zakonom.

 

Izvor: Srpska Info

1
1

BONUS VIDEO

Slični članci

Trebinjka Tijana Lučić u svijetu modnog dizajna: „Shesno“ je brend na koji sam najponosnija

Urednik

Večeras otvaranje retrospektivne izložbe „Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970-1992“

Urednik

Mostar: U dvorištu škole pronađen kostur

Urednik

Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak: Nakon rješenja slijede isplate

Urednik

Održana sjednica Gradskog savjeta

Urednik

Za djecu bez jednog ili oba roditelja Grad obezbijedio 27.000 KM

Urednik

Tehničko ili političko pitanje – šta će pokazati rezultati popisa stanovništva u Crnoj Gori?

Urednik

Ove godine u Srpskoj povećan broj turista za 10 odsto

Urednik

Ništa od 1.000 KM miminalca u FBiH, razgovori od 2025.

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više