>
Svijet Vijesti

Pravila koja morate znati ukoliko planirate putovanje u EU

Zbog velikog interesovanja o pravilima ulaska trećih zemalja u Evropsku uniju, izdate su preporuke o načinu putovanja i nadzora na granicama.

Carinska uprava Republike Hrvatske objavila je informacije za putnike u kojima su pojašnjena carinska pravila, ograničenja i oslobađanja koja se primjenjuju prilikom provođenja mjera carinskog nadzora na hrvatskim, odnosno evropskim granicama.

Izdate preporuke tiču se oslobađanja, odnosno ograničenja od carine, PDV-a i drugih poreza, prijenosa gotovine preko granice, kućnih ljubimaca i povrata PDV-a.

Kada putujete u Hrvatsku, ili općenito Evropsku uniju, iz trećih zemalja, u svom ličnom prtljažniku možete unijeti robu koju ste kupili – ili na drugi način pribavili – u granicama sljedećih vrijednosti:

  • Do 300 eura u cestovnom i željezničkom saobraćaju;
  • 430 eura u zračnom i pomorskom prometu;
  • 150 eura za djecu od 15 godina, bez obzira na vrstu prometa.

Također, količinski je ograničen i unos cigareta i alkoholnih pića.

Roba koju unosite sa sobom, a čija vrijednost prevazilazi ograničenja, mora se prijaviti carini podnošenjem usmene deklaracije.

Na osnovu preporuka koje je odredila Evropska unija, dopušten je unos do pet kućnih ljubimaca uz obaveznu prijavu carinskom službeniku i ispunjavanje određenih uslova (veterinarski pregled, vakcinacija i sl.)

Na osnovu preporuka EU, putnicima iz trećih zemalja nije dopušten unos mesa i mesnih proizvoda, kao ni mlijeka niti mlječnih proizvoda.

Hranu za dojenčad i kućne ljubimce dopušteno je unijeti, količine do 2 kg.

Sve životinjske i biljne proizvode koje putnici nose u svom prtljažniku, moraju se prijaviti carinskim službenicima. Ukoliko dođe do prekoračenja količinskog ograničenja ili putnici ne prijave unos, carinar ih može oduzeti i uništiti.

 

 

Izvor: Klix

Slični članci

Dr Sava Milojević potpisao ugovor u JZU Bolnica Trebinje

Redakcija

PU Trebinje: Trebinjac napao sugrađanina

Redakcija

U drugom tromjesečju prodato za trećinu više novih stanova u Srpskoj

Redakcija

Ukrajina obustavila tranzit ruske nafte u Mađarsku, Češku i Slovačku

Redakcija

Znatno jeftinije gorivo u Hrvatskoj

Redakcija

PU Trebinje: Od lica S.A. oduzet kokain

Redakcija

Kreativnost u poruci ili 3D oglašavanje

Redakcija

Rasvjetljen požar u Gacku

Redakcija

Nevesinjske etno grupe večeras priređuju koncert tradicije i izvornosti

Redakcija

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više