RS i BiH Vijesti

Zbog tropskih temperatura vazduha hrana sve podložnija kvarenju

Zbog visokih temperatura hrana se brže kvari, a ako je konzumirate to može da dovede i do ozbiljnih zdravstvenih problema. Inspekcijski organi pojačali su kontrole, a i građani treba da vode više računa prilikom kupovine hrane, ali i njenog adekvatnog čuvanja.

Mliječni proizvodi, jaja, sladoledi i kolači, najpodložniji su kvarenju na visokim temperaturama.

Znaju to i građani pa su zato u ovom periodu oprezniji prilikom kupovine hrane.

Voće i povrće brže se kvari na visokim temperaturama. Oni koji nemaju rashladnih uređaja prilagođavaju se vremenskim prilikama.

– Ovaj vrući vjetar puno nam kvari našu robu. Manje naručujemo pa što se pokvari mi pregledamo i bacimo – kaže Dana Malić, trgovac povrćem.

Trgovci kažu da rashladni uređaji, produžavaju vijek mliječnim proizvodima, a da meso redovno kontrolišu. Kažu da je ovu namirnicu vrlo lako prepoznati ako nije u ispravnom stanju.

– Kupci najprije probaju robu, a kosti mesa uvijek imaju crvenkastu boju kada je ono je svježe. Svako jutro inspektor dođe, pogleda datume namirnica i da li je svježa roba – rekla je Borislavka Pajić, trgovac u mesnici.

Na terenu je veći broj inspektora. Za sada nema većih odstupanja.

– U praksi inspekcija mnogo rijeđe zatiče neispravnu hranu, koliko češće uočavamo nepravilnosti koje za psoljedicu mogu imati neispravnu hranu i upravo to i jeste cilj inspekcijskih kontrola da se blagovremeno preveniraju takve nepravilnosti kako bismo otklonili mogućnost nastanka negativnih posljedica – istakla je Duška Nikolić, portparol Inspektorata Republike Srpske.

Zbog konzhumiranja pokvarene hrane u ljetnom periodu, povećava se broj pacijenata sa simptomima stomačnih virusa.

– Ono čega se mi najviše pribojavamo jeste bakterijska infekcija i te infekcije mogu da dovedu i do težih posljedica gastrointenzinalnog trakta koje mogu da budu praćene jakim simptomima, vrtoglavicom, mučninom, povraćanjem, teškim dijarejama, dehidracijom – pojasnila je Kosana Stanetić, načelnica Službe porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka.

Za subjekte koji ne poštuju pravila bezbjednosti hrane, kazne su u zavisnosti od vrste i težine počinjenog prekršaja, od 2.000 do 10.000 KM.

 

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Večeras otvaranje retrospektivne izložbe „Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970-1992“

Urednik

Mostar: U dvorištu škole pronađen kostur

Urednik

Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak: Nakon rješenja slijede isplate

Urednik

Održana sjednica Gradskog savjeta

Urednik

Za djecu bez jednog ili oba roditelja Grad obezbijedio 27.000 KM

Urednik

Tehničko ili političko pitanje – šta će pokazati rezultati popisa stanovništva u Crnoj Gori?

Urednik

Ove godine u Srpskoj povećan broj turista za 10 odsto

Urednik

Ništa od 1.000 KM miminalca u FBiH, razgovori od 2025.

Urednik

Lana Pudar prošla u polufinale Evropskog prvenstva

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više