Magazin

Previše sjedenja i zdravlje: Poslije koliko vremena treba praviti pauzu

Stari Grci i Rimljani prepoznali su značaj fizičke aktivnosti za pravilno zdravlje, a savremena medicina je potvrdila vezu između redovnog vježbanja i prevencije bolesti.

„Naša evolucija i genetski sastav nalažu da su ljudi stvoreni da se kreću. Dok nepomično sjedimo, naša tijela i um brzo degenerišu i stare, što može da dovede do hronične bolesti – kaže dr Emmanuel Stamatakis, profesor fizičke aktivnosti, načina života i zdravlja stanovništva na Univerzitetu u Sidneju u Australiji“, piše Everyday Health.

Tvrdnje o previše sjedenja

Teorija je ovdje jasna. Vaše tijelo je izgrađeno za kretanje, a previše vremena bez kretanja može izazvati širok spektar negativnih efekata na zdravlje.

Trenutne smjernice preporučuju da odrasli imaju najmanje 150 do 300 minuta nedeljno aerobne fizičke aktivnosti umjerenog intenziteta.

Šta nauka kaže o previše sjedenja i zdravlju

Mnoga istraživanja su se fokusirala na odnos između sjedenja i metabolizma masti.

Metabolizam masti brzo reaguje i na neaktivnost i na vježbanje. Ako ste neaktivni, imate poremećenu oksidaciju masti i takođe smanjeno čišćenje triglicerida iz krvi nakon jela. Tačan odnos između sedentarnog ponašanja i problema mentalnog zdravlja kao što su anksioznost i depresija takođe ostaje nejasan. Ali postoji jaka veza između mentalnog i fizičkog zdravlja, prema studiji objavljenoj 2019. godine u Perspectives in Psichiatric Care. Ako je sjedenje loše za tijelo, logično je da ono takođe može negativno uticati na um osobe.

Kako možete biti sigurni da ne sedite previše?

Istraživanja ističu da je ukupna količina vremena koje provodite sjedeći manje važna od toga koliko često prekidate duge periode sjedenja.

Čini se da su kratke, česte pauze u sjedenju od velike pomoći. Studija je pokazala da ustajanje i odlazak u dvominutnu šetnju svakih 30 minuta nadoknađuje rizik od sedenja. Stamatakis ponavlja mnoge od ovih preporuka.

„Prekinite dugotrajno sedenje svakih 20 ili 30 minuta“, savjetuje on.

 

 

Izvor: NovostiMagazin

BONUS VIDEO

Slični članci

Rođeni na ove datume ne mogu biti siromašni

Urednik

Tri prijedloga za ručak u toku posta

Urednik

Dva horoskopska para koja su rođena jedno za drugo: U paru su dobitna kombinacija

Urednik

Svaki horoskopski znak ima svoju tajnu, koja je vaša?

Urednik

Pogledajte najstarije srpsko drvo, posadio ga je car Dušan Silni

Urednik

Evo kako pravilno tretirati vaš automobil tokom hladnih dana

Urednik

Tri znaka ući će u narednu godinu s puno više novca, a nekima se smiješi i džekpot

Urednik

Kako ojačati imunitet u zimskim danima

Urednik

Slavski bonton: Kako treba da se ponašaju domaćin i gost

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više