Magazin

Pripazite na san: Nepravilni obrasci spavanja povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara

Odlazak na spavanje u različito vrijeme svake noći moglo bi vas dovesti u veću opasnost od srčanih i moždanih udara.

Nepravilan način spavanja može začepiti vaše arterije i povećati šanse za razvoj bolesti.

Njihova studija pratila je obrasce spavanja u odnosu na stopu srčanog i moždanog udara kod 2.000 odraslih Amerikanaca tokom tri godine.

Utvrđeno je da je rizik od srčanog udara porastao za 140 posto za one s nepravilnim obrascima spavanja od samo dva sata u toku jedne sedmice.

Takođe, su otkrili da su se šanse za moždani udar povećale za 120 odsto kod onih koji su imali nepravilan način spavanja od samo dva sata u sedmici.

Vodeći autor Kelsi Ful iz medicinskog centra Univerziteta Vanderbilt u Nashvilu, Tenese, rekla je da bi ljudi trebali poboljšati san kako bi se brinuli o zdravlju srca.

– Održavanje redovnog rasporeda spavanja i smanjenje varijabilnosti u snu je lako podesivo životno ponašanje koje ne samo da može pomoći u poboljšanju sna, već i pomoći u smanjenju kardiovaskularnog rizika kod starijih odraslih osoba – navodi ona.

Kardiovaskularna bolest je širok pojam za stanja koja pogađaju srce ili krvne sudove i jedan je od glavnih uzroka smrti i invaliditeta u Britaniji.

Stanja uključuju srčane udare – kada je krv do srca blokirana nagomilavanjem holesterola – i moždani udar, kada se to dešava sa krvlju u mozgu.

Visok krvni pritisak i holesterol, pušenje, dijabetes, prekomjerna težina i nedovoljno vježbanje povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Studija, objavljena u „Journal of the American Heart Association“, razmatrala je vezu između stanja i obrazaca spavanja. Istraživači su pratili obrasce spavanja u odnosu na stopu srčanog i moždanog udara kod 2.000 odraslih Amerikanaca tokom tri godine.

Prethodne studije povezale su loš san s nekoliko drugih stanja opasnih po život, uključujući hipertenziju, gojaznost, dijabetes tipa 2 i bolesti srca, prenosi Klix.

 

 

Izvor: Srpska Info

BONUS VIDEO

Slični članci

Kotor među najboljim evropskim gradovima za penzionere, evo ko je još na listi

Urednik

Veliki horoskop za jun

Urednik

Osam tipova žena od kojih muškarci biježe: Jedna osobina posebno je odbojna

Urednik

Vaš horoskopski znak otkriva zašto vas partneri ostavljaju

Urednik

Top 10: Ovo su najnaseljeniji gradovi u svijetu – čak sedam se nalazi u Aziji

Urednik

Ovo su najljubomorniji horoskopski znaci

Urednik

Ručak u Tivtu platili 650 evra, evo šta su jeli i pili

Urednik

Jeste li se ikad pitali šta sanjaju vaši ljubimci?

Urednik

Ovo su najveći zavodnici zodijaka: Njima niko ne može da odoli

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više