Hercegovina Vijesti

Konfuzija zbog mjera odgodila malu maturu: Đaci u Srpskoj ostaju bez provjere znanja

Da li su učenici devetog razreda u Republici Srpskoj savladali sve jezičke začkoljice i matematičke zavrzlame ostaće nepoznato i ove godine, jer zbog pandemije virusa korona nije moguće sprovesti malu maturu.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS naveli su za “Glas Srpske” da su obavijestili Republički pedagoški zavod o razlozima zbog kojih ni ove godine neće biti male mature.

– Imajući u vidu da Institut za javno zdravstvo RS nije predložio nove mjere i preporuke za rad škola, te da su na snazi preporuke donesene na početku školske godine, kao i Uredba o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja “kovid 19”, nisu ostvareni uslovi da se realizuje mala matura – pojasnili su u ministarstvu.

Podsjetili su da je ovaj vid provjere znanja malih maturanata u Srpskoj sprovođen eksperimentalno od školske 2017/2018. godine, kako je i predviđeno Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.

U školskoj 2019/2020. godini trebalo je da njome bude obuhvaćeno svih 187 osnovnih škola kako bi se od školske 2020/2021. godine mogla realizovati mala matura u punom kapacitetu, kao obavezujuća, gdje bi se rezultati vrednovali prilikom upisa učenika u srednje škole. Međutim, zbog virusa korona to nije bilo moguće.

Potez resornog ministarstva iznenadio je pojedine prosvjetare, s obzirom na to da je odobreno izvođenje ekskurzija, ali i da se epidemiološka situacija smirila i da su ukinute i maske i fizičke distanca.

– Bili smo iznenađeni. Dugo nismo imali nikakvu informaciju i s obzirom na to da su mjere ukinute, očekivali smo da će testiranje biti održano. Međutim, logično objašnjenje moglo bi biti i to da su donedavno sve mjere bile na snazi i ne bismo sada imali dovoljno vremena da sve organizujemo. U godinama prije korone počeli bismo se pripremati u januaru ili februaru, kada bi učenici imali potrebne zbirke na sajtu Pedagoškog zavoda – rekla je predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola sarajevsko-romanijske i gornjopodrinjske regije Jelena Čančar.

Da testiranja neće biti obaviješteni su i u ostalim aktivima, u kojima ističu da je korona i te kako ostavila posljedice na savladavanje gradiva.

– Posljedice pandemije u obrazovanju i te kako će se vidjeti, posebno kod učenika nižih razreda. Njihov početak školovanja nije protekao onako kako je trebalo, učitelji su dosta u zaostatku s djecom baš zbog toga što na samom početku nisu bili u učionicama. Stariji đaci su dosta samostalni u učenju, tako da im savladavanje lekcija na daljinu nije toliko teško palo – kazala je predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola sa područja Kozarske Dubice, Kostajnice, Novog Grada i Krupe na Uni Božana Vukić i dodala da je korona negativno uticala na socijalizaciju djece.

Sa njom je saglasan i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u Laktašima, Srpcu, Gradišci i Prnjavoru Radoslav Savanović.

– Onlajn nastava je morala biti primijenjena, ali ona ne može dati kvalitet rada kao na času, kada imate interakciju između nastavnika i đaka. Nivo znanja, ali i radnih navika se sigurno spustio – upozorio je Savanović.

Eksterna provjera

Eksterna provjera postignuća iz srpskog jezika i matematike, koja je predstavljala prvi korak ka uvođenju male mature, za učenike devetog razreda u Srpskoj sprovodila se od 2013. godine, a osim toga provjeravala su se i postignuća učenika petog razreda.

– Još nismo dobili obavještenje da li će biti testiranja za učenike petog razreda, ali s obzirom na to da ni na sajtu Pedagoškog zavoda RS nisu dostupne zbirke za vježbanje, vjerovatno ni tog testiranja neće biti – rekla je Božana Vukić.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Pucnjava u Mostaru, oštećna tri automobila

Urednik

Crveno svjetlo poskupljenju obuke za vozače

Urednik

Nestala Marija Spaić iz Trebinja, u toku potraga

Urednik

Naprava sa tajmerom eksplodirala ispred Bolnice u Trebinju

Urednik

Svjetski dan bez automobila – Učinimo nešto dobro za našu planetu

Urednik

Poziv vjernicima na doček patrijarha u subotu u 19 časova i na liturgiju u nedjelju u 9 časova

Urednik

Spasavanje sela i očuvanje porodice: Srbija mladim bračnim parovima kupuje kuće i imanja

Urednik

Drapić: U Ljubinju otvorena radna mjesta, a realizuju se i infrastrukturni projekti

Urednik

Bolan početak školske godine: Iz “Ribnikara” se ispisalo 60 učenika, niko nije htio da bude direktor

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više