RS i BiH Vijesti

Oružane snage BiH blokirane do imenovanja generala

Nijedna odluka iz domena odbrane na nivou BiH neće dobiti zeleno svjetlo nadležnih institucija u Sarajevu dok ne bude imenovan novi generalski kor, rekao je to “Glasu Srpske” zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović.

Zbog takvog stava Republike Srpske na jučerašnjoj sjednici Savjeta ministara BiH nije podržan ni prijedlog da iz budžetske rezerve bude prebačeno 3,6 miliona maraka Ministarstvu odbrane BiH.

– Nova generalska struktura je usvojena u Predsjedništvu BiH, ali generali još nisu imenovani. Kasnimo sa tim procesom već godinu i po dana. Stav najviših zvaničnika Srpske koji podržavam jeste da sve dok ne budu imenovani novi generali u Zajedničkom štabu Oružanih snaga (OS) BiH povlačimo sve tačke dnevnog reda koje predlaže Ministarstvo odbrane, a koje idu na sjednice Savjeta ministara, Parlamenta i Predsjedništva BiH – kazao je Goganović i dodao da u skladu sa tim stavom Republike Srpske nije juče ni prošao prijedlog za odobrenje novca Ministarstvu odbrane iz budžetske rezerve institucija BiH.

Novi generali nisu imenovani, naglašava Goganović, prije svega zbog opstrukcija političkog Sarajeva i odugovlačenja čitave procedure imenovanja iz razloga što na čelo Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH treba da dođe general iz reda srpskog naroda.

– Sa srpskim članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom usaglasio sam imena četiri generala. Čekamo poziv ministra odbrane Zukana Heleza, koji treba da zakaže sastanak sa zamjenicima, da bismo na jedan dokument stavili prijedloge imena novih generala. Taj dokument ide na potvrđivanje u Predsjedništvo BiH, nakon čega ide dalje na potvrdu u Predstavnički i Dom naroda parlamenta BiH – rekao je Goganović.

Prema planu strukture generalskog kora na koji je Predsjedništvo BiH dalo zeleno svjetlo, pozicija načelnika Zajedničkog štaba OS, a na kojoj je trenutno Bošnjak, pripašće Srbima. Prema pomenutom dokumentu na mjesto zamjenika načelnika Štaba za operacije i Štaba za resurse trebalo bi da dođe Bošnjak, odnosno Hrvat.

Prema daljoj usvojenoj strukturi pozicija komandanta Operativne komande OS BiH treba pripasti Hrvatima, dok na čelo zamjenika komandanta za operacije treba doći Srbin, a za zamjenika komandanta za resurse Bošnjak. Komandant Komande za podršku OS BiH trebalo bi da bude iz reda bošnjačkog naroda, dok će zamjenici komandanta za resurse i operacije biti iz reda srpskog, odnosno hrvatskog naroda.

Komandant Četvrte pješadijske brigade trebalo bi da bude Hrvat, Pete pješadijske brigade Bošnjak, a Šeste pješadijske Srbin. Generalni inspektor Ministarstva odbrane je pozicija na kojoj ostaje Bošnjak.

Afera

Institucije u Sarajevu, odnosno ministarstva odbrane i finansija krajem jula potresla je afera nezakonitog prebacivanja novca iz budžetske rezerve. Nakon što je njihov potez otkriven, novac je vraćen, ali je najavljeno da će biti pokrenuto utvrđivanje krivične i političke odgovornosti onih koji su doprinijeli nezakonitom prebacivanju novca.

– Od generalnog inspektora zatražio sam da ispita sve sumnje tog prebacivanja novca. Njegov izvještaj još nisam dobio. Insistiraću na tome da državni službenici koji su učestvovali u kreiranju tog dokumenta i koji su zaobišli nadređene za to i odgovaraju – kazao je Goganović.

 

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

Smanjuje se životni vijek u Republici Srpskoj

Urednik

U Srpskoj rođeno 12 beba

Urednik

U BiH najmanje 50.000 patoloških kockara

Urednik

Ništa od minimalca od 1.000 KM: FBiH neće sprovesti ambiciozno najavljeni plan

Urednik

Koncertom Zdravka Čolića zvanično otvorena ski sezona na Jahorini

Urednik

Srpska bogatija za 28 beba

Urednik

Trebinjka Tijana Lučić u svijetu modnog dizajna: „Shesno“ je brend na koji sam najponosnija

Urednik

Večeras otvaranje retrospektivne izložbe „Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970-1992“

Urednik

Mostar: U dvorištu škole pronađen kostur

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više