RS i BiH Vijesti

Povećan budžet za obrazovanje i kulturu

Budžet Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, nakon rebalansa republičkog budžeta, iznosi 16,2 miliona KM, što je za jedan odsto više u odnosu na primarni, čime su odobreni dodatni zahtjevi za potrebe obrazovanja i kulture, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Na planu finansiranja u oblasti kulture značajno je da su rebalansom budžeta transferi za rad ustanova kulture ostali na istom nivou i da će izvršenjem budžeta do kraja godine biti stvorene pretpostavke da se realizuju sve programske aktivnosti koje je usvojila Vlada Srpske.

Iz Ministarstva su ukazali da je, nažalost, ove godine na simboličan nivo svedena podrška udruženjima i ustanovama kulture čiji su osnivač jedinice lokalne samouprave za realizaciju projektnih aktivnosti u 2023. godini, kroz dodjelu tekućih grantova u oblasti kulture.

„Ona je svakako nedovoljna da se adekvatno podrže aktivnosti koje su umjetnici i stručnjaci u kulturi namjeravali realizovati ili su već realizovali tokom ove godine u oblasti vizuelne, pozorišne, muzičke i muzičko-scenske umjetnosti, kulturnog nasljeđa, književnih manifestacija, izdavačke djelatnosti, stvaralaštva nacionalnih manjina i rada reprezentativnih strukovnih udruženja“, naveli su iz Ministarstva.

U Ministarstvu su istakli da su, pored činjenice da se navedena sredstva, uglavnom, odnose na vaninstitucionalnu kulturu i da svi grantovi čine tek oko pet odsto ukupnih izdvajanja za kulturu, mišljenja da taj vid djelovanja i institucionalna podrška predstavljaju važan aspekt u razvoju kulture, kreativnosti i umjetnosti u Srpskoj.

„Zbog toga će Ministarstvo preduzeti dodatne aktivnosti kako bi do kraja godine bila obezbijeđena dodatna sredstva na poziciji tekući grantovi kulture, kojima bi se omogućilo sufinansiranje značajnijeg dijela projekata u Republici Srpskoj za 2023. godinu“, navedeno je u saopštenju.

 

 

Izvor: Srna

BONUS VIDEO

Slični članci

U BiH najmanje 50.000 patoloških kockara

Urednik

Ništa od minimalca od 1.000 KM: FBiH neće sprovesti ambiciozno najavljeni plan

Urednik

Koncertom Zdravka Čolića zvanično otvorena ski sezona na Jahorini

Urednik

Srpska bogatija za 28 beba

Urednik

Trebinjka Tijana Lučić u svijetu modnog dizajna: „Shesno“ je brend na koji sam najponosnija

Urednik

Večeras otvaranje retrospektivne izložbe „Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970-1992“

Urednik

Mostar: U dvorištu škole pronađen kostur

Urednik

Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak: Nakon rješenja slijede isplate

Urednik

Održana sjednica Gradskog savjeta

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više