RS i BiH

Ništa od minimalca od 1.000 KM: FBiH neće sprovesti ambiciozno najavljeni plan

Službeno mogu sa ovog mjesta poslati poruku, a to je da od 1. januara 2024. godine Federacija BiH kreće sa primjenom velikog seta fiskalnih zakona. Imat ćemo najveću minimalnu platu u regiji u iznosu od 1.000 KM – kazao je sredinom oktobra ministar razvoja, preduzetništva i privrede Vojin Mijatović.

1. jul najranije

Ipak, kako sada stvari stoje od toga neće biti ništa. Iako su iz Vlade FBiH stidljivo najavljivali fiskalne reforme koji bi istovremeno podrazumijevale i smanjene doprinosa, ali i povećanje minimalne plate, s obzirom da se već bližimo kraju godine, izvjesno je da od usvajanja ovog paketa do Nove godine neće biti ništa. Da stvari bude gore, javnost još nije vidjela zvaničan prijedlog Vlade, a sve što do sada znamo je da bi doprinosi u odnosu na bruto navodno trebali biti spušteni na 28 posto (sa sadašnjih 41,5 posto), ali bi istovremeno minimalna plaća trebala biti povećana na 1.000 KM.

Admir Čavalić, predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Parlamenta kazao je kako se povećanje minimalne plate od 1.000 KM najranije može očekivati 1. jula 2024. godine.

– Kada zakoni stignu iz Vlade to će razmatrati oba doma Parlamenta FBiH, pa poslije usvajanja zakoni se trebaju objaviti u Službenim novinama, a zatim da Porezna uprava FBiH prilagodi svoje sisteme novom načinu ubiranja poreza.

Moja procjena je da bi se sve ovo moglo okončati o zakonskom određivanju minimalne plaće od 1.000 maraka oko 1. jula 2024. godine – ističe Čavalić.

Poslodavci i sindikat

Jedan od razloga zašto i pored najava još nema na dnevnom redu Prijedloga zakona o minimalnoj plati možda i činjenica da još uvijek nema društvenog konsenzusa oko ovog pitanja. Udruženje poslodavaca već je istupalo sa stavom da je minimalac od 1.000 KM moguć samo uz drastično smanjenje doprinosa i ostalih nameta.

– Mislim da bi imali najmanje pedeset do šezdeset hiljada radnih mjesta manje. Ali ako gledamo to u paketu sa smanjenjem doprinosa i drugim podsticajima, mislim da je to nešto što bi se moglo dostići –kazao je predsjednik Udruženja poslodavaca u FBiH Adnan Smailbegović.

S druge strane, Selvedin Šatorović, predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH ističe da ako poslodavac nije u stanju randiku da obezbijedi platu od barem 1.000 KM, ne treba ni da posluje.

– Čim se spomene povećanje minimalca, svi se zadaju u brigu kako će to poslodavci preživjeti. A niko se ne pita kako radnik preživljava s 300 eura mjesečno. Krajnje je vrijeme da se vlasti u oba entitetima “dozovu pameti” i konačno stanu na stranu svojih građana, a ne na stranu kapitala, kao do sada. Ako ne bude tako, egzodus stanovništva će se nastaviti – navodi Šatorović.

Iako je Vlada FBiH najavila kompromisno rješenje najavljujući da će izaći u susret i radnicima i poslodavcima, tj. istovremeno smanjiti namete i povećati minimalne plate, čini se da ćemo na stupanje na snagu tih promjena čekati još najmanje nekoliko mjeseci.

Prosječna plata u Bosni i Hercegovini iznosi 1269 maraka, dok je broj zaposlenih u septembru 2023. godine iznosio 850.523. No,

Naime, od 850.523 zaposlenih čak njih 517.476 prima plaću manju od prosječne! Medijalna plaća (najčešća) u BiH iznosi oko 1.000.

 

Izvor: Avaz.ba

BONUS VIDEO

Slični članci

Mlijeko u BiH dva puta skuplje nego u Hrvatskoj, a maslac čak tri puta

Urednik

Agencija za statistiku BiH: U 2023. registrovano više od 1,2 miliona vozila

Urednik

Koliko se često traži odgoda početka služenja zatvorske kazne i kad je ona opravdana

Urednik

Igranje sa egzistencijom građana: Poskupljuje struja u Repubici Srpskoj

Urednik

„Slatke kuće“ i „SL Marketi“ – mjesto gdje se rađaju najslađi trenuci

Urednik

Krečenje stana od 50 kvadrata oko 600 maraka

Urednik

Jabuke iz BiH Zeleno svjetlo za izvoz sadnica voća na tržište EU

Urednik

Ko u BiH plaća skuplje hljeb, ko brašno, piletinu ili smrznuti grašak

Urednik

VIDEO / Sud presudio: Gatačka termoelektrana mora da plati pet miliona KM

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više