RS i BiH Vijesti

Proizvodnja struje najprivlačnija investitorima

U prvom polugodištu ove godine registrovano je 100 poslovnih subjekata više nego lani, a građanima koji su pokretali biznis najprimamljivija je bila oblast za proizvodnju električne energije zbog, kako tvrde stručnjaci, visoke cijene struje izazvane svjetskom energetskom krizom, ali i ogromnog potencijala na polju obnovljivih izvora kojim Srpska raspolaže.

Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) RS, od januara do juna ove godine registrovan je 541 poslovni subjekat, što je mjesečno u prosjeku 90 firmi, za razliku od lani kada je taj broj iznosio oko 73, budući da je u prvom polugodištu 2021. godine osnovano ukupno 440 subjekata.

Osim što je broj osnovanih subjekata značajno porastao, razlika u odnosu na lani, prema podacima APIF-a, ogleda se i u strukturi djelatnosti koje su građanima bile u fokusu interesovanja prilikom pokretanja biznisa.

Tako je među registrovanim poslovnim subjektima u ovoj godini najviše onih koji se bave prizvodnjom električne energije, dok lani ta djelatnost uopšte nije bila među prvih pet za koju su se građani opredjeljivali prilikom ulaganja.

– Na drugom mjestu, kada je u pitanju broj registrovanih subjekata, ove godine nalaze se oni koji se bave izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada. Slijedi računarsko programiranje, te subjekti čiji se opis posla odnosi na savjetovanje. Na petom mjestu jesu firme iz oblasti drumskog prevoza robe – naveli su u APIF-u.

Dodaju da je Banjaluka kao administrativni centar Srpske ubjedljivo najprivlačnija investitorima već duži niz godina.

– Najviše poslovnih subjekata od 2015. godine, kada je uspostavljen jedinstveni informacioni sistem za registraciju, registrovano je na području Banjaluke i to 2.451. Na drugom mjestu je Bijeljina sa 544, a slijedi je Gradiška sa 236 subjekata, te Laktaši sa 232 – navode u APIF-u.

Izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove u preduzeću “Hidroelektrane na Trebišnjici” Ilija Tamindžija kaže da je RS lider u regionu kada je u pitanju razvoj obnovljivih izvora te da nije iznenađujuće što je najviše novoosnovanih firmi baš iz oblasti proizvodnje struje.

– Potencijal kojim raspolaže Srpska u oblasti obnovljivih izvora, kao i velika energetska kriza motivisali su ulagače da agresivnije krenu u pokretanje proizvodnje. Cijena električne energije vjerovatno je bila dodatni motiv s obzirom da je prosječna cijena ranije bila između 40 i 60 evra po megavat-času, a sada je 800 i više evra – naveo je Tamindžija i dodao da Srpska ima najmanji stepen iskorišćenja obnovljivih izvora.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da je rast broja novoosnovanih firmi u Srpskoj dobar pokazatelj poslovnih kretanja.

– U periodu pandemije malo ko se odlučivao na ulaganja jer se nije znalo koliko će cjelokupna situacija potrajati. Čim se ukazala mogućnost revitalizacije poslovnog života to je dalo motiv ljudima da se okrenu stvaranju novih kompanija – kazao je Pavlović.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Ponovo opljačkana i devastirana Saborna crkva u Mostaru

Urednik

Meteorolozi objavili prognozu do 19. decembra

Urednik

Crveni krst Nevesinje: Podjela italijanskih paketa

Urednik

Najbolji drug Luke Bojovića ostatak kazne služiće u zatvoru u Trebinju – biće izručen iz Španije

Urednik

Za više od 270.000 građana: Isplata novembarskih penzija sutra

Urednik

Ulazak Hrvatske u Šengen zonu neće donijeti promjene za građane BiH

Urednik

Sjećanje na prvi memorijal „Mišo Tamindžija“

Urednik

Rješenje problema se ni ne nazire: Iako su svi svjesni negativnih posljedica, telefoni ostaju u učionicama

Urednik

Detalji akcije „Magnet“: Oštetili Klinički centar Univerziteta u Sarajevu za desetine miliona KM

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više