Hercegovina Vijesti

Trebinje: Predstavljanje knjige „Vila sa Кošara“ autora Nevena Milakovića

Narodna biblioteka Trebinje u ponedjeljak, 27. februara, organizuje predstavljanje knjige „Vila sa Кošara“ autora Nevena Milakovića.


Neven Milaković je rođen u Podgorici 1963. godine. Više od dvije decenije živi i stvara u Baru. Sav svoj vijek posvetio je pisanju stihova i romana. Objavio je knjige: „Radost pokajanja”, „Dar Majke Božije”, “Zebnja”, „Podgorički”, „Poslednji plotun”, “Cvijeće dobra” i druge.

Bitka na Кošarama simbol je odbrane državne granice, a trajala je od 9. aprila do 14. juna 1999. godine oko graničnog prelaza Rasa Кošares, na granici Jugoslavije i Albanije, a cilj napada bila je da se presjecanjem komunikacije između jedinica Vojske Jugoslavije u Đakovici i Prizrenu, omogući kopnena invazija na Кosovo i ovladavanje prostorom Metohije. Stradalo je 108 vojnika, dok je preko 150 ranjenih.

Pored antologijske pjesme „Vila sa Кošara“ po kojoj je ova zbirka i dobila ime, tu se nalaze i već poznate pjesme u narodu „Svetinje“, „Đedov zavjet“, “Molitva”, “Princip”, “Lament nad Gorom”, “Ruski vitez”, “Drhtaj”…

“Nevenova poezija živi u narodu i o njemu najbolje govore njegove pjesme. Postoje pjesnici koji su rasplakali čovjeka, postoje i pjesnici koji su rasplakali dvoranu, Neven Milaković je rasplakao čitav jedan narod”, napisao je Dejan Spasojević, u ime priređivača ove knjige, izražavajući uvjerenje da je nemoguće ne pustiti suzu već nakon prvog čitanja Milakovićevih pjesama.

Autor s ponosom ističe da je „Vilu sa Кošara“ narod prihvatio kao da je njegova, narodna. To se moglo i očekivati, objasnio je Milaković, jer je pravi tvorac pjesme zaista srpski narod, dok je on sam u nastanku pjesme imao sporednu ulogu, ulogu medijuma. Narod je za tu ulogu iz nekog razloga odabrao njega, a onda našao najpogodniji način da mu tekst dostavi, angažujući za taj posao najpogodnijeg kurira, gorsku vilu o kojoj se tu radi. Dostava je išla zaobilaznim putem, jer se vila najprije javila u snu jednom veteranu sa Кošara, ali on se nije osjećao sposobnim da zapiše šta mu vila govori, pa je telefonom pozvao svog prijatelja pjesnika i rekao mu „Sanjao sam vilu, brate, a nije bio san. Bila je tu. Vidio sam je, brate. I Кošare sam vidio. Bio sam tamo s njom. Tamo je bila. Moraš to opisati, ja ne umijem“. I dok je on to govorio, vila se odjednom ukazala i Milakoviću. „I vidio sam vilu, došla mi je“, priča on. „Pjesmu mi je donijela, ne znam zašto meni. Tačnije, tada nisam znao. Danas kada je svi pjevaju, a gotovo niko ne zna ime autora, kada je postala narodna za moga života, shvatio sam da to i nije moja pjesma. Ja sam samo zapisao jecaj“.

Promocija knjige će se održati 27. februara u prostorijama Narodne biblioteke Trebinje od 18 časova.

 

 

Padrino, februar 2023.

BONUS VIDEO

Slični članci

Eksplozija nove energije sa Padrino radija i našeg portala !

Urednik

Mostar: Nestao Bruce Lee

Urednik

Hrvatska trenutno favorit za pobjedu na Evroviziji: Evo na kojem mjestu je Srbija

Urednik

Teja Dora će predstavljati Srbiju na „Evroviziji“ u Malmeu

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje danas?

Urednik

„Nevesinjska olimpijada“ predstavljena na Sajmu turizma u Banjaluci

Urednik

Trebinje: Austrijanka Madlen prešla u pravoslavnu vjeru i vjenčala se po starim srpskim običajima

Urednik

Nastavljena Prva liga RS: Leotar slavio u Trebinju, Nevesinjci pali na Palama

Urednik

Zemljotres pogodio Hercegovinu

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više