Naučnici su otkrili da zamena omiljenog doručka hranljivijom alternativom može značajno da smanji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
Studija o kojoj je reč, koja se bavila prednostima prelaska sa proizvoda životinjskog porekla na biljne proizvode, otkrila je da bi zamena 25 do 28 grama orašastih plodova iz dnevnog unosa jaja moglo da smanji rizik od razvoja ili umiranja od kardiovaskularnih bolesti za neverovatnih 17 odsto, prenosi Mirror.
Iako mnogi stručnjaci veruju da je potrebno više dokaza da bi se utvrdilo da li je holesterol koji se nalazi u jajima loš za zdravlje srca, smatra se da su orasi efikasni kada je u pitanju snižavanje holesterola, što ih čini odličnom jutarnjom alternativom.
Ovi nalazi, objavljeni u medicinskom časopisu BMC Medicine, takođe pokazuju da bi ova jednostavna promena mogla da smanji rizik od dijabetesa za 18 procenata, dok smanjuje verovatnoću rane smrti za 15 odsto. Međutim, nije zaključeno da li bi trebalo potpuno prestati da izbacite jaja, već studija samo savetuje da jedete jedno jaje manje dnevno.
„Mnogi započinju dan jajetom ili engleskim doručkom (pržene kobasice, slanina, jaja, pečeni pasulj, pečurke, paradajz), ali rezultati ove analize sugerišu da bi bilo bolje zameniti ove namirnice biljnom hranom. Takođe postoje dokazi da bi ljudi mogli imati koristi od zamene živinskog mesa hranom biljnog porekla, iako je bilo malo dokaza za zamenu mlečnih proizvoda“, rekla je dr Sabrina Šlezinger, koautorka pregleda iz Nemačkog centra za istraživanje dijabetesa.
Izvor: Naxi.rs