Ex YU Vijesti

Alarm za uzbunu: „Djevojčice od 11 godina prodaju svoje eksplicitne snimke za 30 KM?“

Iako je Srbija jedna od mnogobrojnih zemalja u kojoj je prostitucija zabranjena zakonom, svedoci smo da izvestan broj žena prodaje svoje telo za novac bogatim klijentima.

Prethodnih dana mediji su pisali o hapšenju muškaraca koji su posredovali u elitnoj prostituciji, ali i samih akterki koje se često pojavljuju u pojedinim štampanim i televizijskim medijima kao starlete. Kako sve ovo utiče na mlađe generacije i koliko je tanka granica između dobrovoljnog bavljenja prostitucijom i trgovinom ljudima?

Uprkos činjenici da su profili starleta na društvenim mrežama dostupni svim generacijama, ne možemo zbog oskudnih odevnih kombinacija po automatizmu reći da je reč o prostituciji, ali kako kaže Katarina Jonev, koja je ekspertkinja za bezbednost dece na internetu, prisutna je na mrežama.

„Nismo uspeli da suzbijemo pojavu da na Fejsbuku i Instagramu nude svoje telo za novac i promovišu takve aktivnosti. Više me brine što mesecima postoji jedan vid organizovanog kriminala… Devojčice od 11–12 godina se same snimaju i te video-snimke prodaju ljudima, a cena je od 1.500 do 2.000 dinara. To je veći alarm od starleta“, ispričala je Katarina Jonev u emisiji „150 minuta“ na TV Prva.

Ona je i potvrdila informaciju da je nepoznati muškarac azijskog porekla delio letke učenicama škole u Zrenjaninu obećavajući im brzu i laku zaradu kroz posao poslovne pratnje.

„Iza toga se krije prostitucija. Roditelji su se pobunili, jer su im devojčice pokazale letak. Čovek je pritvoren, a tužilaštvo je pokrenulo slučaj“, rekla je Katarina Jonev.

Osim na društvenim mrežama, dečaci i devojčice se za prostituciju regrutuju kroz kladionice i tribine, istakao je Darko Trifunović, profesor sa Fakulteta bezbednosti u Beogradu. Govoreći o elitnoj prostituciji, on ističe da postoji praksa u polju bezbednosti gde se od važnih ličnosti u državi preko devojaka dolazi do informacija.

„Nikada nismo sproveli akciju i utvrdili da li su obaveštajne službe učestvovale na taj način kod naših političara“, rekao je Trifunović, koji smatra da se ovaj problem, osim zakonskim regulisanjem, može rešiti i putem obrazovanja.

„Potrebna nam je bezbednosna kultura mladih kao predmet. Kroz ciklus obrazovanja vi pravite ličnost. Takođe, pored onih koji koriste usluge, treba kažnjavati i one koji podvode“, rekao je Trifunović.

Prema podacima Autonomnog ženskog centra, odavanje prostituciji kažnjava se 4 puta više u odnosu na korišćenje usluga. Novčane kazne su od 50.000 do 150.000 dinara, a zatvorske od 30 do 60 dana. Navodi se da je do sada u praksi prosečna kazna iznosila 30.000 dinara, dok prostitutke svoje usluge naplaćuju od 1.000 do 1.500 dinara.

Dok u okviru prekršajnih sudova postoje presude za elitnu prostituciju, često u medijima vidimo imena žena, a pitanje je – ko su klijenti?

 

Izvor: B92

BONUS VIDEO

Slični članci

Detalji drame na Zelengori: Pljevaljčića pregazio džip, Golijanin spasen u zadnji čas

Urednik

Šumokradicama ni kamere ne staju u kraj

Urednik

U naredna tri dana toplije, temperatura do 28 stepeni

Urednik

Tako ne izgleda, ali Gacko je najbogatija opština Hercegovine

Urednik

Ni državne jasle nisu više posao iz snova

Urednik

Granična policija BiH na mukama, oboren rekord iz 2019. godine

Urednik

Zagrljaj stijene i čaroban pogled sa Volujka ostavljaju bez daha

Urednik

Tragedija u Trebinju: Radnik poginuo prilikom pada sa 7. sprata

Urednik

Servisne informacije za ponedjeljak, 25. septembar

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više