Tromeđa Vijesti

Koliko trenutno koštaju stan ili kuća u Dubrovniku?

Cijene nekretnina dostigle su rekordno visoke cijene. U svjetlu inflacije i nesigurnih vremena, ulaganje u nekretnine mnogi tumače kao najsigurniji oblik štednje. Zbog toga i sve veći broj građana odlučuje ušteđevinu iz banke prebaciti u nekretninu ili plaćati ratu kredita umjesto plaćanja kirija koje su takođe dostigle rekordne visine.

U analizi internetskog oglasnika Njuškalo objavljenoj u martu, tržište nekretnina u Hrvatskoj u zadnje je dvije godine nastavilo s trendom rasta cijena, usprkos pandemiji i zemljotresima. Na nivou države, tražene cijene unazad godinu dana su rasle 4.05% za stanove i čak 7.73% za kuće, a sličan trend mogao se vidjeti i u poređenju cijena iz 2019. i 2020. godine.

Prošle godine kupci su najviše tražili stanove veličine 50 i 60 kvadrata, a veliki interes pokazuju i za stanove od 40 i 50 kvadrata. Stanove ove kvadrature traži gotovo polovina potencijalnih kupaca, a ponuda je znatno manja. Nasuprot tome, stanova većih od 80 kvadrata na tržištu ima više nego što to diktira potražnja.

Ako gledamo kuće, najtraženije su one od 100 i 150 kvadratnih metara, kojih manjka u odnosu na interes kupaca. S druge strane, najmanja je potražnja za kućama od 300 i 400 kvadrata.

U prethodne dvije godine rasle su i tražene cijene stanova na obali. Najveći porast cijene kvadrata stana bilježi Rovinj u kojemu se za kvadrat stana traži 3336 eura, što je porast od čak 28.21%. Cijene stanova u Rijeci porasle su za 22%, pa se sada traži 1897 eura po kvadratu. U Zadru se bilježi porast od 12.37% (traži se 2398 eura po kvadratu stana), a u Splitu za 11.24% (2974 eura).

Uopšteno, prosječno je najviša tražena cijena stana u Dubrovniku (3575 eura po kvadratnom metru), ali ujedno je ovo jedini obalni grad koji bilježi pad prosječne cijene (za 6.61%). Dubrovačko-neretvanska županija općenito je najskuplja županija po pitanju cijene stana u Hrvatskoj. Slijedi je Splitsko-dalmatinska, a treće mjesto drži Grad Zagreb.

Dubrovnik drži rekord i po pitanju prosječne tražene cijene kvadrata kuće, koja iznosi 4151 euro. Uopšteno, županije u kojima ćete najskuplje platiti kvadrat kuće su Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska i Istarska.

 

Izvor: Index

BONUS VIDEO

Slični članci

U galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena izložba grafika Marije Kapisode (FOTO)

Urednik

Projekat „Socijalizacija djece Republike Srpske“ – Šeranić svirao, pjevao, pa zaigrao kolo sa učesnicima

Urednik

Vozačima oprez – Pojačana frekvencija vozila, posebno na granični prelazima

Urednik

U ponedeljak počinje „Ljetni turnir u malom fudbalu Gacko 2024“

Urednik

Predstojeća noć će biti tropska: Danas do 40 stepeni!

Urednik

Priča koja vraća vjeru da ipak dolaze ljepša vremena: Željko iz Srbije donira jetru mladom Mostarcu

Urednik

Prilika za posao u Dubrovniku

Urednik

Na mističnom mjestu u Hercegovini temperatura nikad ne prelazi 11 stepeni (VIDEO)

Urednik

U nedjelju promocija “Snowlion” sladoleda u “Aqua parku – Sunčana vrela”

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više