Magazin

Od začina do lijeka: Bosiljak ima mnogobrojne prednosti

Ova mala zelenkasta biljka, karakterističnog mirisa, univerzalna je za sve – može da se koristi kao začin i kao „lijek“. Od nje se prave čajevi, ulja i druga „ljekovita“ sredstva. Pomaže kod raznih infekcija na koži i rana, a dugo je smatrana antidepresivom i odličnim sredstvom u borbi protiv stresa i napetosti.

Bosiljak je od davnina poznat po svojim blagodatima i preci su ga koristili za „liječenje“ mnogih simptoma, porijeklo vodi iz Indije gdje su ga koristili kao „lijek“ i smatrali svetom biljkom, i to sa razlogom.

Stari Grci su ovu biljku nazvali „basileus“ što u prevodu znači kralj.

Takođe, bosiljak je odličan i za pamćenje. Upotrebljava se kao pomoć u liječenju bolesti kao što su anksioznost, bolovi u stomaku, kašalj, glavobolja i zatvor.

Studije sa Biotehnološkog Instituta u Kini su pokazala da ekstrakt etanola iz bosiljka može da kontroliše i snizi nivo glukoze u krvi i da  posjeduje antibakterijska, antigljivična i antioksidativna svojstva. Bosiljak takođe sadrži velike količine E-beta-kariofilena, koji može da bude koristan u liječenju artritisa i bolesti crijeva.

Naučnici sa Iranskog univerziteta medicinskih nauka otkrili su da je bosiljak odličan u smanjenju rizika od razvoja akutnih cerebrovaskularnih bolesti, kao i da poboljšava funkcionisanje centralnog nervnog sistema i memoriju.

Prema istraživanju objavljenom 2011. godine, bosiljak ima svojstva koja mogu da pomognu u zaštiti kožu od nekih efekata starenja. Rezultati su pokazali da bi ekstrakt bosiljka u kremama za kožu mogao da poboljša njenu hidrataciju i smanji hrapavost i bore, prenosi portal Mondo.

A ovo su još neki od naučno dokazanih benefita ove biljke:

ublažava stres, anksioznost i depresiju

povećava sposobnost mišljenja i rasuđivanja

spriječava gubitak pamćenja

poboljšava probleme sa spavanjem i seksualnim odnosima izazvani stresom

Kao začin bosiljak daje ukus jelima, poboljšava varenje teške hrane i čuva je od kvarenja. Kada se koristi u kuhinji, bosiljak se dodaje u posljednjem trenutku, jer njegova aroma nestaje pod uticajem toplote.

„Sveti“ bosiljak, poznat i kao tulasi, ima jači ljući ukus od „običnog“. Ova biljka ima snažno protivupalno dejstvo i pozitivno djeluje na pluća i respiratorne infekcije, te u kombinaciji sa drugim ljekovitim biljkama može da se koristi za pripremu čaja koji pomaže u borbi protiv prehlade, a odlična je i za zapušene sinuse.

Ukoliko želite ubrzate liječenje prehlade, jedan od idealnih savjeta jeste da osim što pijete čaj od bosiljka, takođe se inhalirate njim. Stavite dvije supene kašike osušenih listova bosiljka u jedan litar ključale vode i ostavite da odstoji 3 minuta. Nakon toga udišite ovu „ljekovitu“ paru nekoliko minuta, dok je za djecu preporučljivo do dva-tri minuta najviše.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Tri najbolja napitka za vrele dane

Urednik

Nedjeljni horoskop od 9. do 15. juna

Urednik

Dvije namirnice najviše goje kada se konzumiraju za doručak

Urednik

Šta treba da znate o ujedima komaraca i krpelja

Urednik

Ko su najrazmaženiji znakovi zodijaka

Urednik

Dva najnepristojnija horoskopska znaka

Urednik

Koje biljke najbolje uspijevaju na suncu, a koje u hladu?

Urednik

Horoskopski znakovi koji osjete tuđu energiju čim uđu u prostoriju

Urednik

Šta se dešava sa prtljagom ako se izgubi na aerodromu

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više