Iako deluje da je priprema testenine jednostavan posao, sigurno vam se bar nekad desilo da vam je ona ispala prekuvana, bljutava ili skoro nejestiva. Uz ovih pet saveta to se sigurno neće desiti, samo je bitno da ispratite sve korake.
Stavite dosta soli
Kad je u pitanju so, pravilo je da nikada ne štedite. Voda treba da bude „slana kao more“, jer testenina apsorbuje so tokom kuvanja, što poboljšava ukus.
Veliki lonac za kuvanje
Koristite dovoljno veliki lonac i dovoljno vode kako bi testenina imala dovoljno prostora za slobodno kretanje. Ovo sprečava lepljenje i omogućava ravnomerno kuvanje.
Nije vam potrebno ulje
Nije neophodno, pa čak ni dobro da stavite ulje tokom kuvanja, jer to neće uticati na lepljenje testenine. Obratite pažnju na mešanje testenine tokom prvih nekoliko minuta. Često mešajte testeninu. Ovo pomaže da se testenina ne zalepi za dno lonca i međusobno.
„Al dente“ tekstura
Kuvajte testeninu do „al dente“ teksture, što znači da treba da bude malo čvrsta na zagriz. Proverite vreme kuvanja navedeno na pakovanju, ali i sami probajte testeninu kako biste bili sigurni.
Zadržavanje vode od kuvanja
Pre nego što ocedite testeninu, sačuvajte malo vode od kuvanja. Ova skrobna voda je odlična za razređivanje i poboljšanje sosa koji pripremate, jer pomaže da se sos bolje sjedini sa testeninom.
Izvor: Naxi.rs