Naše priče

Trpeza naših predaka: Podrobac

Kada se jednom nađete, izgubljeni u jedinstvenosti hercegovačkog krajolika, dirnuti mističnom ljepotom krša i mjesečevih pejzaža, ono što ćete sasvim sigurno upamtiti jeste jedinstvena gastronomska ponuda ovoga kraja.

Posebno ćete se oduševiti starinskim hercegovačkim receptima, tj. specijalitetima Hercegovine koje su, kroz istoriju, krasile trpeze naših predaka.

Jedan od čuvenih hercegovačkih specijaliteta je podrobac (poznat i pod nazivom zatop).

Podrobac se pravi od iznutrica koje se dobro očiste i pripreme (bijela i crna džigarica, srce, kulja, crijeva). Bitno je da se iznutrice dobro osole i skuvaju. Osole se po želji, a druge mirođije se, obično, ne dodaju.  Kada se sve to skuva i ohladi onda se sitno izreže. Potom se u posudi rastopi loj i u to se dodaju isjeckane iznutrice. Kuva se na jakoj vatri oko 15 minuta i češće se promiješa. Masnoća od loja treba da prekrije iznutricu. Vruća masa se sipa u prethodno pripremljene kalupe i ostavi dva dana da se dobro stvrdne, a potom se izvadi iz kalupa. Kolutovi se kanapom vežu unakrst i vješaju iznad dima. Dime se oko 20 dana (mogu i duže) da bi dobili blagi ukus dima, a potom se čuvaju na promaji. Zatop se konzumira u hladnom i toplom stanju.

 

Pripremila: Ivana P.

HP, februar 2014.

BONUS VIDEO

Slični članci

Dražen Žerić Žera u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Beba Balašević u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Aleksandar Čović „Regina“ u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Tajči u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Glumac Dušan Kaličanin u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Oglasite se na Padrino radiju: Dobra reklama ne mora biti skupa !

Urednik

Bojan Suđić u „Mojih 50“ na talasima Padrino radija

Urednik

Aleksandar Karakašević u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Glumac Aleksandar Dumić u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više