Naše priče

Trpeza naših predaka: Popara

Vjerovatno da ne postoji nijedna hercegovačka generacija koja nije odgojena, između ostalog, na popari. Starinsko jelo pripremljeno od skromnih sastojaka, zasnovano na “spašavanju” starog hljeba može se smatrati “sirotinjskim jelom”, ali pored svih današnjih gurmanluka koje je donijelo moderno doba za poparu će mnogi reći da je prava hrana za dušu.

Skromni hercegovački seljak, čuvajući meso i ostale đakonije za posebnog gosta namjernika ili slavsku i božićnu trpezu, poparu je koristio izuzetno često u dnevnoj ishrani a posebno su je volila djeca. Još kada se u stočarskom domaćinstvu nađe kajmaka, sira ili masla, ovo jelo zaista postane poslastica sa dovoljno kalorija da se obave dnevni težački poslovi. Naziv popara došao je od načina pripreme ovog jela, jer se stari hljeb “popari” u vodi ili mlijeku. Izvorno se pripremala tako što se u provrelu vodu doda po mogućnosti pomenuti sir, kajmak ili maslo, potom se dodaje rukama drobljeni hljeb. Sir se može dodati i kasnije, a često se, ukoliko je u pitanju punomasni sir dobije i efekat “končića” koji se razvlače dok jedete toplu poparu. Idealna je kada se servira sa kiselim, ali i toplim ili hladnim varenim mlijekom.

Danas poparu pripremaju i savremene hercegovačke domaćice, najčešće djeci, ali se hljeb pari na mlijeku a dodaju mu se maslac i drugi sastojci. Bilo koju od varijanti da pripremite nećete pogriješiti, kao što ni generacije prije nas nisu pogriješile što su od zaborava sačuvale ovakav jednostavan, ali autentičan gurmanski užitak.

 

HP, mart 2014.

BONUS VIDEO

Slični članci

Sedmi salon žilavke okupio oko 40 proizvođača vina i hrane iz Hercegovine

Urednik

„Tvoje minute“: Sa Vukom Milivojevićem pričali smo o novim ljetnim hitovima

Urednik

Gosti: Članovi Fondacije Sveti Vukašin, pričali smo o Preobraženskom bazaru

Urednik

VIDEO / Atina – mjesto gdje su bogovi ostavili najljepši pečat

Urednik

Ne nasjedajte na prevaru na Instagramu! Sa lažnog profila Padrino radija šalju se prevarantske poruke

Urednik

VIDEO / Degustirali smo odličan T-bone stejk u restoranu Drijen

Urednik

VIDEO / Portonovi – luksuzni kompleks prefinjenog mediteranskog stila

Urednik

Tvoje minute: Upoznali smo Nikolinu Ambuliju, učesnicu „Survivor ’23“

Urednik

VIDEO / Barselona – jedan od najvoljenijih i najposjećenijih gradova Evrope

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više